Oslo: Knivbeväpnad tjetjen ihjälskjuten av polis

publicerad 10 november 2021
- av Per Nordin
Mannen flyger på polisbilen.

Under tisdagen sköt Oslopolisen ihjäl en knivbeväpnad tjetjensk man som uppträdde aggressivt på öppen gata. Likt pilbågsattacken i mitten av oktober påstås även detta terrordåd grunda sig i psykisk ohälsa.

Vid niotiden under tisdagen fick polisen larm om en knivbeväpnad man i centrala Oslo. Polisen som kom till platsen försökte gripa mannen genom att trycka upp honom mot en vägg med hjälp av bilen. Mannen undvek bilen och slet istället upp bildörren och högg en av poliserna med kniven. Gärningsmannen blev i samband med detta skjuten av polisen och dog sedermera av sina skador.

Efter händelsen beordrade polisens specialenhet tillfällig beväpning av poliser över hela landet.


Annonser:


Gärningsmannen var i 30-årsåldern och hemmahörande i den muslimska republiken Tjetjenien i Ryssland. Enligt uppgifter på sociala medier skanderade mannen muslimska slagord.

 

Mannen var känd av polisen sedan tidigare. I juni 2019 attackerade han en man vid Ankerbrua i Oslo, som ligger precis i närheten av där han då bodde. Enligt domen högg han mannen i ryggen en gång, och försökte knivhugga honom flera gånger – utan framgång. Han dömdes då för mordförsök, rapporterar Schibstedägda VG.

Den tjetjenske mannen dömdes även för fem andra fall av hot efter att ha jagat personer med kniven. Han dömdes även för att ha tänt eld på sin lägenhet tidigare samma dag. I november 2020 dömdes han till psykisk vård.

Likt pilbågsattacken i mitten av oktober påstås även detta terrordåd ha grundat sig i psykisk ohälsa.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.