Omfattande protester mot nedstängningar världen över

publicerad 6 maj 2020
- av Isac Boman
vancouver-1
coronaprotest-vancouver2
coronaprotest-vancouver3
coronaprotest-vancouver4
coronaprotest-vancouver5
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
 

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tålamodet tryter på många håll i världen för nedstängningarna i samband med coronakrisen, som nu ifrågasätts på allt bredare front. Under de senaste veckorna har omfattande protester och demonstrationer hållits för att medborgerliga rättigheter ska återinrättas och att samhället återgår till det normala.

Mest känt i Sverige är kanske protesterna i USA, där människor i flera delstater gått man ur huse för att protestera mot extrema konsekvenser som nedstängningen av samhället fått, med nedstängda företag och omfattande arbetslöshet.

I mitten av april anordnades en av de första stora demonstrationerna i Michigan där Facebook och Reddit användes för att göra reklam för protesten. Detta följdes av ytterligare protester i Washington, Minnesota, North Carolina, Kalifornien, Colorado, Delaware, Florida, Illinois, New Jersey, New Mexico och Tennessee, där tiotusentals personer samlats för att visa sitt missnöje.

Genomgående krav under protesterna har varit att nedstängningarna saknat proportioner, hotar konstitutionella rättigheter och riskerar att permanentera en allt mer totalitär statsapparat. Därför kräver man nu att företag ska kunna återgå till sin normala verksamhet och att människor måste kunna återvända till sina arbeten för att kunna försörja sina familjer.

I Oregon visades plakat med budskap som ”Hur kan vi leva om vi inte får arbeta?” samt ”Vaccin är inte svaret”. I Los Angeles har stora samlingar demonstrerat med liknande budskap, protester som snabbt spred sig till andra delar av Kalifornien.

 

President Donald Trump har gett visst stöd till protesterna och menat att restriktionerna måste fasas ut, även om det i praktiken är upp till delstaternas guvernörer att avgöra när och hur samhället öppnas upp igen.

Konventionell massmedia och politiker har samtidigt varit snabba med att fördöma protesterna som farliga och illa genomtänkta, och deltagarna har också flitigt anklagats för att utgöras av Trump-anhängare och högerextremister. Facebook har också gått ut och deklarerat att man kommer att blockera och radera alla arrangemang som uppmanar till att karantänen bryts eller protesteras emot.

I Europa har det också arrangerats omfattande protester, bland annat i franska Tolouse, Lyon och Strasbourg samt en större protest i tyska Berlin där över 100 demonstranter arresterades, med hundratals poliser som satts in för att stoppa protesterna. Även i Stuttgart har återkommande protester hållits.

I Italien har folkets starka missnöje med restriktionerna fått stöd av biskopen Giovanni D´Ercole i Ascoli som liknat Italiens hantering av coronasmittan vid en diktatur. I Polen har stora mängder upprörda invånare samlats nära den tyska gränsen för att protestera mot att man hindras pendla till arbeten i Tyskland.

Även i andra delar av världen har allmänheten visat sitt missnöje över restriktionerna.

I Kina samlades en större grupp affärsinnehavare för att protestera mot de höga hyrorna och krävde antingen fria hyror i ett år eller återbetalning på de redan inbetalade hyrorna. Eventet filmades men censurerades snabbt från internet. Minst en kinesisk kvinna ska ha arresterats för att ha uppmanat till protesterna.

Även i Ryssland har demonstranter anhållits efter att ha vädrat sitt missnöje med nedstängningarna.

I Pakistan visade sig myndigheterna än mer auktoritära när de arresterade dussintals läkare som protesterade och visade sitt missnöje över bristen på säker medicinsk utrustning i kampen mot smittan. Stora protester med arbetare som fått sparken under pandemin har också anordnats i landet.

I Indien gick polisen lös med batonger för att skingra protesterande gästarbetare i Bombay. Tusentals människor hade samlats vid järnvägsstationerna för att kräva att man fick återgå till sina arbeten eller återvända hem. Protester av detta slag har anordnats i flera delar av Indien och slagits ner hårt av myndigheterna.

I Libanon har demonstranter dödats av polis efter att man demonstrerat mot nedstängningen och krävt ekonomisk ersättning för coronaviruset. Polisen i landet svarade med att gå in med tårgas, batonger och skarp ammunition.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!