Okänt föremål vid Nord Stream 2 ska undersökas

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 28 mars 2023
- av Isac Boman
Föremålet är cirka 40 cm högt och har en diameter på cirka 10 cm.

Danska energistyrelsen har bjudit in det statliga ryska gasbolaget Gazprom för att medverka vid bärgningen och undersökningen av ett oidentifierat cylinderformat objekt som påträffats i närheten av rörledningarna.

Enligt Danmarks försvarsdepartement är det observerade föremålet cylinderformat, cirka 40 cm högt och har en diameter på 10 cm. Föremålet tros eventuellt vara en marin rökboj och bedöms inte utgöra någon omedelbar fara – varför man också beslutat att bärga det.

Rysslands president Vladimir Putin har enligt AFP tidigare hänvisat till experter som menar att föremålet kan vara en signalantenn som använts för att detonera sprängmedel vid en sektion av gasledningen.

Den ryska regeringen har tidigare riktat skarp kritik mot väst för att man inte bjudits in att delta i utredningen av sprängningarna. Att Gazprom nu faktiskt bjuds in för att medverka vid undersökningen är något man från ryskt håll ser mycket uppskattande på och Kremls talesman Dmitrij Peskov beskriver inbjudan som ”positiva nyheter”.

– Det är oerhört viktigt att fastställa vilken typ av föremål det är, om det har något samband med detta terrordåd – vilket det uppenbarligen har – och att fortsätta utredningen, och denna utredning måste vara öppen, säger han.

Vem som faktiskt utfört attentatet mot Nord Stream är ännu inte klarlagt. Den Pulitzervinnande journalisten Seymour Hersh har dock delgivit vad som uppges vara detaljerade vittnesmål från insiderkällor. Dessa beskriver sprängningen som en välplanerad operation som utförts av USA i samarbete med Norge, där sprängämnen placerats ut under en stor Nato-övning i regionen under sommaren och senare detonerats med hjälp av en sonarboj som släppts ner av ett Boeing-plan av typen P-8A Poseidon.

USA har nekat till alla anklagelser av den här typen och de stora medierna har i nuläget inte granskat uppgifterna som delgivits av Hersh.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!