Ökad massinvandring under Bidens presidentskap

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 21 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Joe Biden har infört flera program för att göra det lättare att invandra till USA.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under de senaste två åren har Joe Biden och hans administration välkomnat över 500 000 migranter till USA genom särskilda politiska program framtagna i syfte att minska illegal invandring och skapa fler legala vägar in i USA. Massinvandringen kommer av allt att döma också att fortsätta under de kommande åren.

CBS rapporterar att man dammat av en lag från 1950-talet för att kunna lansera den största expansionen av legal invandring i USA:s moderna historia. Under mindre än två års tid har minst 541 000 migranter fått komma in i USA genom regler som gör det möjligt för enskilda federala tjänstemän att bevilja inresa för utlänningar – även om de saknar visum.

Strategin har förvisso minskat den illegala invandringen vid USA:s gräns mot Mexiko – men istället kraftigt ökat den legala invandringen till USA. Det går nu också snabbare att vidarebosätta migranterna i USA, enligt CBS.

Av de migranter som beviljats uppehållstillstånd i USA kommer knappt 170 000 från Latinamerika och Karibien, 141 000 kommer från Ukraina, 133 000 är asylsökare av olika nationaliteter som hittills befunnit sig i Mexiko och 77 000 kommer från Afghanistan.

Den republikanska oppositionen är mycket kritisk till massinvandringen och menar att den leder till ökat kaos, otrygghet och kriminalitet samt att USA redan tagit in alldeles för många migranter de senaste åren.

Generellt sett måste en migrant som vill komma in i USA antingen ha ett visum eller en godkänd flyktingstatus. Men den gamla lagen från 1952 ger enskilda myndighetspersoner auktoriteten att bevilja uppehållstillstånd även till migranter som saknar detta – så länge uppehållstillståndet främjar ett så kallat brådskande humanitärt ändamål eller en betydande allmännyttig verksamhet.

De två senaste åren har Biden-administrationen på flera olika sätt ansträngt sig för att göra det lättare för migranter att ta sig in i USA – bland annat genom att flyga in ett stort antal afghaner direkt till USA och inrätta särskilda program där kraven för att få uppehållstillstånd sänkts markant och som lett till ett stort inflöde av människor från Haiti och Latinamerika.

Man har även lanserat en mobilapp som gjort det möjligt för migranter från Mexiko att via sina mobiltelefoner begära att få komma till USA.

Den legala invandringen till USA förväntas också öka kraftigt under de kommande åren och fler program för att möjliggöra ökad och enklare invandring från Colombia, El Salvador, Guatemala och Honduras håller just nu på att utvecklas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!