Nytt parti i Sydafrika ska utmana ANC

publicerad 22 juni 2013

Ett nytt politiskt parti har sett dagens ljus i Sydafrika. Agang är partiet som leds av apartheidmotståndaren Mamphela Ramphele och fokuserar på att möta det sittande regeringspartiet ANC i nästa års val.

Partiet Agang vill sätta press på sittande ANC. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0
Partiet Agang vill sätta press på sittande ANC. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0

Partiet, som bildades i februari i år, lanserades officiellt av dess ledare Mamphele Ramphele i Pretoria i Sydafrika på lördagen. Hundratals människor närvarade för att visa sitt stöd, skriver sydafrikanska Eyewitness News.

Partiledaren Mamphela Ramphele. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0
Partiledaren Mamphela Ramphele. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0

Agang lovar att ta itu med korruptionen, den växande ekonomin och företräda de som hamnat på efterkälken i samhället. Det nybildade partiet lovar mycket – ändå delar ledaren Mamphele Ramphele det sittande regeringspartiet ANC för att ha brutit sina vallöften.

Mamphela Ramphele är en förre detta läkare som var medlem i anti-apartheidorganisationen Black Consciousness Movement, som grundades av hennes långvariga samarbetspartner Steve Biko.

– Det är dags att lyfta blicken och sikta högre och höja standarden i hela det här samhället. Vi är i ett kritiskt ögonblick i vår historia, men jag tror att vi sydafrikaner kommer att agera, sade Mamphela Ramphele i talet på lördagen enligt nyhetsbyrån PINA och sträckte högernäven i luften.

Det sittande regeringspartiet ANC har styrt landet ända sedan 1994. Det var då apartheidsystemet officiellt avskaffades i Sydafrika och Nelson Mandela släpptes ur fängelse och blev landets president.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.