Nytt parti i Sydafrika ska utmana ANC

publicerad 22 juni 2013

Ett nytt politiskt parti har sett dagens ljus i Sydafrika. Agang är partiet som leds av apartheidmotståndaren Mamphela Ramphele och fokuserar på att möta det sittande regeringspartiet ANC i nästa års val.

Partiet Agang vill sätta press på sittande ANC. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0
Partiet Agang vill sätta press på sittande ANC. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0

Partiet, som bildades i februari i år, lanserades officiellt av dess ledare Mamphele Ramphele i Pretoria i Sydafrika på lördagen. Hundratals människor närvarade för att visa sitt stöd, skriver sydafrikanska Eyewitness News.

Partiledaren Mamphela Ramphele. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0
Partiledaren Mamphela Ramphele. Foto: Flickr/Agang South Africa/CC BY-NC 2.0

Agang lovar att ta itu med korruptionen, den växande ekonomin och företräda de som hamnat på efterkälken i samhället. Det nybildade partiet lovar mycket – ändå delar ledaren Mamphele Ramphele det sittande regeringspartiet ANC för att ha brutit sina vallöften.

Mamphela Ramphele är en förre detta läkare som var medlem i anti-apartheidorganisationen Black Consciousness Movement, som grundades av hennes långvariga samarbetspartner Steve Biko.

– Det är dags att lyfta blicken och sikta högre och höja standarden i hela det här samhället. Vi är i ett kritiskt ögonblick i vår historia, men jag tror att vi sydafrikaner kommer att agera, sade Mamphela Ramphele i talet på lördagen enligt nyhetsbyrån PINA och sträckte högernäven i luften.

Det sittande regeringspartiet ANC har styrt landet ända sedan 1994. Det var då apartheidsystemet officiellt avskaffades i Sydafrika och Nelson Mandela släpptes ur fängelse och blev landets president.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!