Nya Zeelands premiärminister hånade demonstranter

publicerad 28 juli 2013

John Key, premiärminister i Nya Zeeland, var inte imponerad över demonstrationerna i landet som tusentals medborgare deltog i. Protesterna riktades från demonstranternas håll mot att landets regering accepterar en lag som underlättar för dem att spionera på medborgarna.

John Key. Foto: Wikimedia Commons/Schwede66/CC-BY-SA-3.0
John Key. Foto: Wikimedia Commons/Schwede66/CC-BY-SA-3.0

När premiärministern talade med TVNZ på söndagen om protesterna sade han att demonstranterna var ”felinformerade” och att de ”inte var politiskt inriktade”. Han tog lätt på demonstranternas närvaro, enligt TVNZ.

– Med risk för att uppmuntra dem att ha fler protester, säger jag faktiskt att deras antal var ganska lätt. Det var inte som när man protesterade för gruvdriften eller liknande, sade han.

Spionlagens kritiker menar att Nya Zeelands regering inte gör tillräckligt för att lindra deras oro över att det inte ska vara olagligt för myndigheter att spionera på medborgarna.

Kim Dotcom. Foto: Flickr/LuChOeDu/CC BY-NC-SA 2.0
Kim Dotcom. Foto: Flickr/LuChOeDu/CC BY-NC-SA 2.0

En av de som deltog i demonstrationerna var Megauploads grundare Kim Dotcom. Upp till 1 500 personer samlades vid Aotea Square i Auckland för att höra tal av politiker, akademiker och Kim Dotcom.

Kim Dotcom sade att Nya Zeelands spionlag gör att landet nu blir en marionettdocka till USA:s regering, och han gjorde klart att Nya Zeelands premiärminister John Key var ”den största marionettdockan av dem alla”, skriver Radio New Zealand.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.