Utrikes

Nya Zeelands premiärminister hånade demonstranter

John Key, premiärminister i Nya Zeeland, var inte imponerad över demonstrationerna i landet som tusentals medborgare deltog i. Protesterna riktades från demonstranternas håll mot att landets regering accepterar en lag som underlättar för dem att spionera på medborgarna.

John Key. Foto: Wikimedia Commons/Schwede66/CC-BY-SA-3.0
John Key. Foto: Wikimedia Commons/Schwede66/CC-BY-SA-3.0

När premiärministern talade med TVNZ på söndagen om protesterna sade han att demonstranterna var “felinformerade” och att de “inte var politiskt inriktade”. Han tog lätt på demonstranternas närvaro, enligt TVNZ.
– Med risk för att uppmuntra dem att ha fler protester, säger jag faktiskt att deras antal var ganska lätt. Det var inte som när man protesterade för gruvdriften eller liknande, sade han.

Spionlagens kritiker menar att Nya Zeelands regering inte gör tillräckligt för att lindra deras oro över att det inte ska vara olagligt för myndigheter att spionera på medborgarna.

Kim Dotcom. Foto: Flickr/LuChOeDu/CC BY-NC-SA 2.0
Kim Dotcom. Foto: Flickr/LuChOeDu/CC BY-NC-SA 2.0

En av de som deltog i demonstrationerna var Megauploads grundare Kim Dotcom. Upp till 1 500 personer samlades vid Aotea Square i Auckland för att höra tal av politiker, akademiker och Kim Dotcom.

Kim Dotcom sade att Nya Zeelands spionlag gör att landet nu blir en marionettdocka till USA:s regering, och han gjorde klart att Nya Zeelands premiärminister John Key var “den största marionettdockan av dem alla”, skriver Radio New Zealand.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!