Nya filmklipp visar skadorna på Nord Stream 2

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 22 juni 2023
- av Isac Boman
Skadorna på Nord Stream 2 är betydligt mindre än de på Nord Stream 1.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Filmklipp som publicerats av flera europeiska nyhetsbyråer visar hur en av Nord Stream 2:s gasledningar helt och hållet skars av i samband med explosionen – en skada som bedöms ha orsakats av en liten och välplacerad sprängladdning.

Filmandet skedde med en undervattensdrönare av det norska företaget Blueye och publicerades i flera medier under onsdagen. I filmklippet kan man se hur gasledningen delats i två delar och att bara lite sprucken metall vittnar om att en explosion ägt rum.

Tidigare har filmklipp från Nord Stream 1 visat betydligt större skador, där minst 50 meter av gasledningen slitits sönder och där en stor skåra bildats på havsbottnen. Vad gäller Nord Stream 1 blev båda gasledningarna förstörda medan endast en av Nord Stream 2:s ledningar saboterades.

– För mig ser det helt klart ut som en formad laddning. Det var enorma krafter i arbete som var mycket fokuserade. Det var en liten sprängladdning, kommenterar den tidigare danske militären Niels Kamp i tyska RTL, en fransk militärdykare tillägger att sprängladdningen förmodligen bara vägde ett par kilo.

RTL noterar vidare att användandet av en mindre sprängladdning innebär att terrordådet kunde genomföras även av en mindre kommandoenhet.

Gasledningarna förstördes den 26 september förra året utanför danska Bornholm och innebar att de ryska naturgasleveranserna till Europa kapades samt att det blev omöjligt för EU-länder att återuppta leveranserna, även om sanktionerna mot Ryssland skulle hävas.

Den Pulitzer-vinnande journalisten Seymour Hersh har tidigare rapporterat om att USA och Norge ska ha legat bakom terrordåden, någonting som Nya Dagbladet också uppmärksammat.

På senare tid har dock flera stora internationella medier rapporterat om hur ett team ukrainska specialister hyrt en båt för att transportera och placera ut sprängladdningarna – en version som avfärdas helt av Hersh och som han menar är medveten desinformation från amerikansk och tysk underrättelsetjänst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!