NSA kan spionera på Jas Gripen

En version av det svenska stridsplanet Jas 39 Gripen är utrustat med ett amerikansktillverkat radio- och kommunikationssystem. Det möjliggör för den amerikanska övervakningsmyndigheten NSA att plantera in bakdörrar i källkoden och därigenom spionera på planen. Uppgifterna presenteras i schweiziska medier.

publicerad 2 april 2014
- av Alexander Almqvist

[slider id=’17827′ name=’Jas Gripen’]

Uppgifterna om Gripens radiosystem kommer några veckor innan det är dags för det schweiziska folket att rösta om huruvida landet ska köpa 22 plan av typen Jas 39E Gripen från Saab AB.

Till saken hör att Schweiz förbundspresident Ueli Maurer valde just Sverige som leverantör av landets stridsflyg på grund av Sveriges neutralitet, skriver dagstidningen Le Temps.

Efter att visselblåsaren Edward Snowden läckt ut dokument som visade på vidden av NSA:s värdsomspännande massövervakning valde det schweiziska förbundsrådet att endast låta inhemska företag konstruera Gripens kommunikationssystem, men så har det inte blivit.

Annons:Saab AB, med Marcus Wallenberg som styrelseordförande, planerade att ge schweiziska Roschi Rohde & Schwartz uppdraget att konstruera de 22 Gripenplanens radio- och kommunikationssystem. Saab AB ändrade sig dock och vände sig istället till Rockwell Collins, ett amerikanskt företag som sysslar med aerodynamisk kommunikationsteknik.

– Det verkar som att det har skett flera misstag i samband med hanteringen av Gripen, säger Christophe Darbellay, partiledare för Schweiz kristdemokratiska folkparti, till Le Temps.

Saab AB har inte gått att nås för en kommentar om anklagelserna mot dem och Rockwell Collins.

Enligt Le Temps kan inte Schweiz flygvapen garantera att den amerikanska övervakningsmyndigheten NSA inte har tillgång till bakdörrar i Gripens kommunikationssystem. Att Rockwell Collins är ett amerikanskt företag med täta band till NSA minskar inte risken att bakdörrar planteras i källkoden till Gripenplanens kommunikationssystem.

Flera experter som Le Temp citerar anser att det är finns en överhängande risk att NSA planterar in bakdörrar i systemets källkod, för att på så sätt kunna spionera och avlyssna på flygplanens kommunikation.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.