Norsk diplomat kastas ut från Ryssland efter hatattack

publicerad 5 augusti 2022
- av Markus Andersson
Norges utrikesdepartement beklagar händelsen.

Den norska diplomaten Elisabeth Ellingsen är inte längre önskvärd i Ryssland – detta efter att hon fått ett raseriutbrott på en rysk hotellreceptionist och deklarerat att hon ”hatar ryssar” och att ryska människor ”är en skam”.

– Jag hatar ryssar! Bara ge mig ett rum, hörs Ellingsen säga på en videoupptagning som spelats in av hotellets övervakningskameror.

Ellingsen gormar vidare att hon som skandinav är van vid ”städade rum” och är allt annat än nöjd med standarden på det ryska hotellet.

– Det här hotellet är en skam och ni människor är också en skam, påpekar hon vidare i ett tydligt uppjagat tillstånd samtidigt som hon vevar med händerna och gnäller över städningen.

Videoklippet blev snabbt viralt och Norges utrikesdepartement beklagade också händelsen.

Utrikesdepartementet beklagar starkt denna händelse. Uttalandena återspeglar på inget sätt norsk politik eller norska hållningar gentemot Ryssland och ryssar. Saken ska följas upp internt i departementet”, skriver Tuva Raanes Bogsnes, kommunikationschef vid Norges utrikesdepartement.

Ellingsen som är verksam vid konsulatet i Murmansk har blivit meddelad att hon inte längre är önskvärd i Ryssland och att hennes visum har dragits in.

I Ryssland har kvinnans utbrott fått mycket stor uppmärksamhet – särskilt som Ellingsen var i Ryssland i egenskap av diplomat och inte som privatperson, och en talesman för ryska UD kallar kvinnans agerande för ”hatiskt” och ”upprörande”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur retoriken mot etniska ryssar blir allt hårdare även i Sverige och att ryska privatpersoner som bor i Sverige utsätts för telefonhot och olika former av trakasserier.

– Varje dag ringer någon och hotar oss. Många i Sverige associerar Ryssland bara med Putin… De flesta av svenskarna hatar oss. Men kriget är inte mitt fel. Jag vill inte ha krig, berättar caféägaren Elena Grabets som varje morgon oroar sig för att någon ska ha krossat hennes rutor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.