Den brasilianske författaren Paulo Coelho varnar för att kriget i Ukraina används som ursäkt för att normalisera russofobi och menar vidare att vanliga ryssar inte kan beskyllas eller hållas ansvariga för det pågående kriget. Samtidigt vittnar nu även ryssar bosatta i Sverige om hur de utsätts för hot och trakasserier på grund av sitt ursprung.
”Ukrainakrisen innebär en bekväm ursäkt för russofobi… Jag har varit i Lviv, Kiev, Odessa, Yalta, Tjernobyl (Ukraina). Jag har rest 10 000 kilometer med tåg, Moskva till Vladivostok (Ryssland). Ja, det pågår ett krig: men skyll inte detta på vanliga människor”, skriver Coelho på Twitter.
I’ve been to Lvov, Kyiv, Odessa, Yalta, Chernobyl (Ukraine)
I’ve crossed 10.000 km by train, Moscow to Vladivostok (Russia)
Yes, there is a war: but don’t blame the common people
— Paulo Coelho (@paulocoelho) March 11, 2022
Inläggen från Coelho, som gjort sig känd för böcker som ”Alkemisten” och ”Pilgrimsresan”, fick snabbt mycket stor respons med över 7000 ”gillamarkeringar” och knappt 1600 retweets – men inlägget har också väckt upprördhet och ilska.
”Vi kommer att slänga alla dina böcker och glömma ditt namn för alltid”, skriver exempelvis den ukrainske diplomaten Andrij Melnyk.
Andra hävdar att vanliga ryssar visst bär skulden för kriget på grund av sin ”passivitet” och hävdar att det ryska folket stödjer det pågående kriget – och därför också kan hållas ansvariga för det. Att Coelho använder ordet ”kris” istället för exempelvis invasion är också någonting som provocerat användare och fått dem att svära på att de kommer att kasta ut hans böcker.
Själv verkar Coelho ta kritikstormen med ro och konstaterar att han framöver kommer att hålla sitt kommentarsfält stängt – men att de som vill fortsätta förolämpa honom för att han använde ordet ”kris” istället för ”krig” är fria att göra det.
Nya Dagbladet har nyligen uppmärksammat hur Facebook och Instagram, som tidigare förbjudit alla uppmaningar till våld på sina plattformar, nu tillåter dödsönskningar och våldsuppmaningar – om de riktas mot ”ryska angripare”. Man hävdar dock att det fortfarande är förbjudet att rikta dödshot och liknande mot ryska civila.
Eskalationen i retoriken är samtidigt påtaglig även i Sverige, där den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg krävt att samtliga ryska medborgare ska utvisas ur landet – oavsett deras bakgrund eller politiska sympatier. Andra får utrymme att i svenska etablissemangsmedier lobba för att ryska medborgares egendomar i Sverige bör beslagtas och att ryska kyrkor i Sverige bör stängas ner.
Ryssar boende i Sverige vittnar också om hur de utsätts för hot dagligen. Elena Grabets som driver ett ryskt café på Södermalm upplever att många svenskar håller henne och andra civila ryssar ansvariga för kriget.
– Varje dag ringer någon och hotar oss. Många i Sverige associerar Ryssland bara med Putin… De flesta av svenskarna hatar oss. Men kriget är inte mitt fel. Jag vill inte ha krig.
– Varje dag jag kommer till caféet vet jag inte om rutan är krossad eller inte, fortsätter hon.
Även den ryska frisörskan Nathalie Schön har liknande upplevelser och tycker att det just nu läggs en ”kollektiv skuld” på alla etniska ryssar i Sverige och att även hennes dotter fått höra kommentarer om sitt ursprung i skolan.
– Jag hade helst inte varit rysk som det är just nu, säger hon.
Lioudmila Siegel – ordförande för Ryska riksförbundet i Sverige berättar att även hon utsatts för telefonhot och att barn till ryska föräldrar trakasseras och mobbas i svenska skolor på grund av kriget i Ukraina.
Enligt den ryska statskanalen RT har ryssar redan fått sparken från sina arbeten i både Nya Zeeland och Nederländerna på grund av sitt ursprung, och rapporterar vidare om att även ryska hundar och katter inte längre får delta på utställningar och att kurser om ryska författare ställts in på europeiska universitet.