Norges statsminister: ”Coronaskam” hotar det nordiska samarbetet

publicerad 13 november 2020
- av Per Nordin
Norges statsminister Erna Solberg.

Den norska statsministern Erna Solberg har tröttnat på att svenskar i Norge skambeläggs för Sveriges hantering av den så kallade coronapandemin. Nu ryter hon till och menar att denna hets mot svenskar måste sluta och inte får hota det nordiska samarbetet.

Bakgrunden ska vara att svenskar i Norge blivit utfrysta och socialt stigmatiserade efter att Sverige enligt officiell statistik ska ha haft betydligt högre dödssiffror än Norge, något Solberg menar är djupt orättvist.

– Jag blir bekymrad när jag hör om dåligt bemötande mellan människor i Norge, säger Solberg till skattefinansierade SR.

Solberg har själv tagit del av berättelser från svenskar som känt sig utsatta och utpekade och i Ekot vittnar också svenskar som arbetat i Norge i decennier om denna skamliga behandling.

– Vi får inte låta en coronaskam ödelägga det nordiska samarbetet, säger statsministern vidare.

Hon menar att både svenskar och polacker i Norge pekas ut som smittbärare och att dessa anklagas för att komma med coronaviruset utifrån och smitta norrmännen.

– Det här är en uppmaning till människor att ta vara på varandra och sluta leta efter syndabockar, förkunnar Solberg.

En svensk som vittnar om norrmännens utfrysning är Åsa Weiland som arbetat som sjuksköterska i Norge i 20 år och som menar att hon har blivit behandlad mycket sämre i landet i eftermälet av coronakrisen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.