Nordenkritik mot Israel

publicerad 2 januari 2013

De nordiska utrikesministrarna är bekymrade över att Israel utvidgar sina bosättningar på ockuperat område. Det uttryckte de under ett möte i Helsingfors.

Utrikesministrarna möttes den 31 oktober för att inom ramen för Nordiska rådets pågående höstsession i Helsingfors diskutera nordisk utrikes- och säkerhetspolitik.

I samband med mötet uttryckte ministrarna att de är ”djupt bekymrade över utvidgningen av de israeliska bosättningarna i ockuperade områden”. Det står i strid med folkrätten och förhindrar förverkligandet av en tvåstatslösning mellan palestinierna och Israel, hette det i ett gemensamt uttalande.

Den israeliska politiken förhindrar också palestinska myndighetens försök att bygga upp en levnadsduglig stat på Västbanken.

De palestinska representationerna i de olika nordiska länderna kommer nu att ”uppgraderas” för att stärka kontakterna med det palestinska självstyret.

Det blev dock inga beslut om nya sanktioner mot Israel, sade Carl Bildt till TT efter mötet. Däremot kommer man se till att befintliga förordningar och lagar rörande produkter från ockuperad mark följs.

 

Gösta Torstensson
Artikel har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.