Nomineras till fredspriset – för marijuanalegalisering

publicerad 8 februari 2014

Urugays president José Mujica har nominerats till att få Alfred Nobels fredspris. Detta då landet nyligen legaliserat marijuana.

Det är den holländska lobbyorganisationen Drugs Peace Institute som står bakom nomineringen. Medlemmar till presidentens vänsterorienterade parti har också nominerat honom till fredspriset, rapporterar nättidningen International Business Times.

– Jag är väldigt tacksam för dessa människor som hyllar mig, sa Mujica under en presskonferens i Argentina.

Det var i december i fjol som Uruguay officiellt legaliserade marijuana vilket möttes av stark kritik från FN. Bakom legaliseringen av marijuana fanns starka affärsmän, exempelvis den kontroversielle valutaspekulatören George Soros och ”filantropen” David Rockefeller.

Genom marijuanalegaliseringen hoppas Uruguay kunna stoppa en av knarkkartellernas inkomstkällor i och med att staten nu sköter försäljningen.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.