New York Times: Två biljoner på Afghanistankriget bortkastade pengar

Kriget i Afghanistan

publicerad 11 december 2019
- av Isac Boman
Vy från en amerikansk Chinook-helikopter över Nangharhar i östra Afghanistan.

18 års krigande i Afghanistan har kostat USA mer än två biljoner dollar, det vill säga 2000 miljarder. Nu menar till och med skribenter på den annars krigshetsande tidningen New York Times att pengarna varit bortkastade.

Skribenterna Sarah Almukhtars och Rod Nordlands kritik fokuserar på att talibanerna fortfarande har betydande makt i Afghanistan och att landet har en av världens värsta flyktingkriser.

Man frågar sig mot den bakgrunden om de hisnande summorna verkligen varit väl spenderade och pekar på att fler än 2400 amerikanska soldater och mer än 38 000 civila dött under det utdragna kriget.

Man pekar också på att de institutioner som byggs upp är bräckliga och att de målsättningar som sattes upp inte har uppnåtts.

Artikelförfattarna tar upp tidigare president George W. Bush och hans uttalade mål när han gick in i konflikten – att störa terroristaktiviteten i landet och bekämpa talibanerna.

Arton år senare blir talibanerna sakta men säkert starkare. De dödar medlemmar ur den afghanska säkerhetstjänsten – ibland hundratals på en vecka, och de besegrar regeringsstyrkor i nästan varje stort slag, förutom när betydande amerikanskt flygvapen används mot dem.”

Trots de enorma summor som lagts på att bekämpa al-Qaida menar man tvärtom att terrorist-nätverket spridit sig till länder som Yemen, Somalia, Pakistan och Syrien.

Även försöken att förstöra opiumodlingarna har misslyckats. Innan kriget hade den dåvarande regimen med brutala metoder nästan fått bort drogen. 2018 stod Afghanistan dock återigen för omkring 80 procent av den globala produktionen och droghandeln beräknas vara en viktig inkomstkälla för talibanerna.

87 miljarder dollar har lagts på att träna afghanska trupper, men trots det anser inte ens den afghanske presidenten att landets militär är tillräckligt stark för att kunna stå på egna ben. I dagsläget finns 14000 amerikanska soldater kvar i landet för att stödja och träna den afghanska militären, men man har haft stora problem med höga dödstal, deserteringar och dålig disciplin.

24 miljarder dollar i ekonomiskt bistånd för att öka levnadsstandarden i landet har inte heller givit effekt. Istället har arbetslösheten stigit och korruptionen i Afghanistan bedöms vara värst i världen. De flesta afghaner lever fortfarande i fattigdom.

Amerikanska skattebetalare har finansierats återbyggande ansträngningar som inkluderar fredsbevarande, flyktinghjälp och stöd för översvämningar, snöskred och jordbävningar. Mycket av de här pengarna slösades enligt överinspektören bort på misslyckade projekt som var dåligt uttänkta eller genomsyrade av korruption”, skriver man vidare.

Avslutningsvis poängterar författarna att kriget dessutom finansierats med lånade pengar och att USA tvingas betala mer än 600 miljarder dollar bara i ränta på dessa lån fram till 2023 och att den övriga skulden är krävande att betala tillbaka. Detta tillsammans med medicinska kostnader för veteraner kommer att tynga den amerikanska statens budget i åratal, konstaterar man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!