MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

New York-rappare blir USA:s yngste biskop

publicerad 5 februari 2022
- av Sofie Persson
Påven Franciskus och Joseph A. Espaillat.

I New York City hittar man Joseph A. Espaillat – en man med en minst sagt udda kombination av intressen i livet. Han är rappare, driver en podcast och har nyligen utsetts till USA:s yngste biskop.

Den 45-årige dominikanen Espaillat bor i stadsdelen Bronx i New York City. 2003 blev han prästvigd och arbetar som kyrkoherde vid St. Anthony of Padua Parish. Han är ofta klädd i huvtröjor med stora kedjor som halsband som representerar hans andra sida utöver prästyrket – musiken och rappandet. Father J, som han ofta kallas online, är nämligen känd för sin musik där han rappar om prästskapet.

Jag är annorlunda, jag är inte en vanlig präst, säger Espaillat i ett reportage.

Den 25 januari i år utsågs han till hjälpbiskop vid ärkestiftet New York av påven Franciskus. Han kommer att bli en av fem hjälpbiskopar som tillsammans med kardinal Timothy Dolan leder stiftet, skriver ärkestiftet på sin hemsida. Han blir därmed bland de yngsta någonsin att vigas till biskop och den yngsta i USA.

Jag trodde aldrig att jag skulle bli biskop. Det är overkligt, säger 45-åringen.

Utöver biskopsämbete och rappande driver han också en podcast som heter Sainthood in the city. Den startades i april förra året och tar upp ämnen som tro, mode, sport samt kändisar som Kanye West och Kim Kardashian.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend