New York: Ovaccinerade får tillbaka sina jobb

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 26 oktober 2022
- av Markus Andersson
Många av de som sparkades var brandmän.

Högsta domstolen i New York har beslutat att alla offentliganställda som avskedats för att de inte vaccinerat sig mot covid-19 nu ska få tillbaka sina jobb. Domstolen konstaterar att vaccinen varken hindrar någon från att smittas med viruset eller från att överföra smittan vidare till någon annan.

Vidare beslutar HD att de anställda har rätt till den lön de blev av med i samband med att de sparkades och man är tydliga med att poängtera att deras grundläggande rättigheter har kränkts.

Bara i New York City sparkades cirka 1400 ovaccinerade offentliganställda tidigare i år efter att den tidigare borgmästaren Bill de Blasio infört ett vaccinkrav – många av dem poliser och brandmän.

New York Citys nye borgmästare Eric Adams har också tidigare sagt att hans administration inte kommer att återanställa de som blivit av med jobben på grund av sin vaccinationsstatus.

Adams har även fått massiv kritik för att ha låtit atleter och uppträdande artister slippa de hårda vaccinkraven – något som fått många att peka på hyckleriet och godtyckligheten i beslutsfattandet.

– Om du tar bort vaccinkraven för vissa personer i staden så måste du ta bort det för alla. Om du följer vetenskapen så visar denna att det inte är någon fara just nu och att göra hundratals brandmän, poliser och annan beredskapspersonal arbetslösa ligger inte i stadens intresse. Det är inte säkert, säger Andrew Ansbro , ordförande för FDNY-Uniformed Fire Officers Association.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!