New York: Aktivitet på sociala medier ska avgöra rätt att bära vapen

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 8 juli 2022
- av Isac Boman
New Yorks guvernör Kathy Hochul.

Högsta domstolen i USA slog tydligt fast att det är varje amerikans rätt att bära vapen och rev därmed nyligen upp en gammal vapenlag i New York som innebar att det krävdes särskilda tillstånd för att offentligt bära vapen i delstaten.

Nu har New Yorks delstatspolitiker dock svarat med att rösta igenom en ny vapenlag – där den som vill bära vapen bland annat först måste visa upp alla sina sociala mediekonton för myndigheterna och få sitt internetbeteende ”godkänt”.

Amerikanska HD konstaterade i juni att amerikaner har rätt att bära vapen även i offentligheten och att medborgarna inte behöver kunna visa att man har något särskilt behov för vapenbärandet. Man pekade även på att New Yorks lagstiftning bryter mot grundlagen och att delstaten saknar mandat att ta ifrån medborgarna deras skyddade friheter.

Konstitutionen skyddar individens rätt att bära pistol för självförsvar utanför hemmet”, konstaterade domaren Clarence Thomas.

Beslutet att riva upp New Yorks vapenlagstiftning har framförallt mött motstånd från vänsterliberalt håll – och även från president Joe Biden själv.

– Jag är djupt besviken över högsta domstolens beslut. Denna dom strider mot både sunt förnuft och konstitutionen, och borde oroa oss alla djupt, kommenterade han.

New Yorks guvernör Kathy Hochul och andra makthavare visar dock inga intentioner att finna sig i HD:s beslut och har istället kontrat med att rösta igenom en ny reviderad vapenlag med en rad nya restriktioner för offentligt vapenbärande.

Bland annat blir det förbjudet att bära vapen på ”känsliga platser” – och till dessa räknas parker, barer, allmänna folktäta platser, skolor, myndighetsbyggnader, idrottsarenor och generellt även arbetsplatser och butiker.

Den som vill söka vapenlicens måste i New York hädanefter inte bara genomgå en hårdare träning än tidigare utan även bevisa att de är kapabla att bära och hantera vapen – och de måste dessutom redovisa alla sina sociala medier-konton tre år tillbaka, varpå myndigheterna utgående från personens beteende på internet ska avgöra huruvida den sökande skrivit saker som man bedömer som farliga.

– Ibland läcker personer ut sina intentioner att skada andra där, säger Kathy Hochul.

Exakt hur medborgarnas aktiviteter på sociala medier ska bedömas och exakt vilka skriverier, tankar och åsikter som leder till att de blir nekade licens är dock oklart och på sociala medier oroar sig många för att makthavarna vill åsiktsregistrera medborgarna och att medborgare kan komma att nekas licens på grund av sina politiska hållningar.

Kritiker menar också att även denna nya reviderade lagstiftning strider mot grundlagen och att det bedöms som sannolikt att HD river upp även denna.

Under Joe Bidens presidentskap har allt mer fokus riktats på att skärpa landets vapenlagar och såväl kändisar, som företagsledare, aktivister och vänsterliberala politiker har offentligt deklarerat att vapenlagstiftningen måste bli striktare för att få bort skjutningarna. Kritiker menar i sin tur att det handlar om en medveten strategi för att avväpna det amerikanska folket och ta ifrån dem deras grundlagsskyddade rättigheter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.