New Orleans är USA:s nya mordhuvudstad

publicerad 20 september 2022
- av Redaktionen
New Orleans var tidigare ett populärt turistmål.

Med 52 mord per 100 000 invånare hittills i år har New Orleans redan passerat St. Louis som USA:s ”mordhuvudstad”. En tidigare polischef kräver nu kraftigt ökad polisiär närvaro på gatorna – om det överhuvudtaget ska finnas någon chans att ”rädda staden”.

Sedan 2019 har antalet mord ökat med 141 procent i New Orleans och med 78 procent jämfört med samma period förra året. Mellan den 1 januari och 11 september i år har minst 205 mord skett – allt fler röster kräver nu att någonting görs för att stoppa de kriminella gängens framfart.

Fausti Pichardo, som tidigare arbetat som chef för New York-polisen, har kallats in som konsult och han kräver att 212 poliser omedelbart släpper sina nuvarande arbetsuppgifter och istället börjar patrullera på stadens gator.


Annonser:


Vi måste gå till handling nu om det ska finnas någon chans att rädda den här staden och få tillbaka ryktet om en stad där turister kan komma och festa och fira och inte bli offer för brott”, skriver han i en rapport.

Medborgarna i New Orleans … behöver också och förtjänar en polisstyrka som kan få dem att känna sig säkra och som finns där för dem varje gång de ringer 911”, fortsätter han.

New Orleans har också sett en ökning av skjutningar med 100 procent, bilkapningar har tredubblats och många andra former av våldsbrottslighet har också ökat dramatiskt under de senaste åren.

Att drygt 200 poliser faktiskt kommer att sättas in för att patrullera gatorna bedöms av andra poliser som mycket osannolikt – mer troligt är att det blir mellan 10 och 20 procent av polisstyrkan som får ägna sig åt denna typ av polisarbete.

– Vi kan inte ge allmänheten eller oss själva trygghet med dessa antal. Hade vi gjort det tidigare hade det varit bättre, men det gjorde vi inte. Kommer vi att gilla det? Förmodligen inte, men det måste göras, konstaterar Mike Glasser från New Orleans-polisens medlemsförbund.

I St. Louis, som tidigare klassats som USA:s ”mordhuvudstad”, har det varit 45 mord per 100 000 invånare under samma period. Som jämförelse kan nämnas att Chicago har cirka 18 mord per 100 000 invånare och New York har 3,5 mord per 100 000 invånare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.