Neil Gorsuch blir ny domare i HD

publicerad 8 april 2017
Donald Trump annonserar att han nominerat Neil Gorsuch

Efter en omröstning i senaten står det nu klart att Neil Gorsuch blir den nionde domaren i USA:s högsta domstol.

Den 49-årige Gorsuch beskrivs som en konservativ domare och är den som gör att fem av nio domare nu är konservativa, vilket kan få stor påverkan på USA under de kommande årtiondena.

Men tillsättningen av Gorsuch har inte varit utan problem. Demokraterna i kongressen har försökt på alla sätt som går att förhindra att Gorsuch tar plats i högsta domstolen. Den främsta orsaken är att Republikanerna ifjol stoppade Merrick Garland, Barack Obamas nominerade domare till domstolen. Detta eftersom det anses som kutym att inte tillsätta en domare under ett valår.

Republikanerna tvingades använda ett kryphål, det så kallade ”Nuclear option” för att få Neil Gorsuch bekräftad. Det innebar att man bara behövde 51 av 100 röster för att få igenom Gorsuch, istället för det vanliga 60 av 100 röster, även känt som ”supermajoritet”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.