Nationalkonservative Bolsonaro störst i Brasiliens presidentval

Presidentvalet i Brasilien

publicerad 8 oktober 2018
- av Alexander Almqvist
Jair Bolsonaro.

Den nationalkonservative kandidaten Jair Bolsonaro blev som väntat den som tog hem flest röster i söndagens brasilianska presidentval. Men valet går till en andra omgång eftersom ingen kandidat nådde en majoritet.

Jair Bolsonaro har varit i topp i opinionsmätningarna de senaste månaderna, men hans kampanj, och hälsa, var i stor fara i september då han blev svårt knivhuggen under ett kampanjmöte i delstaten Minas Gerais. Trots knivattacken mot honom har han fortsatt att kampanja.

I söndagens presidentval blev Jair Bolsonaro, som företräder det nationakonservativa SLP, störst av presidentkandidaterna med 46 procent av rösterna. Tvåa blev vänsterkandidaten Fernando Haddad, som företräder det socialistiska Arbetarpartiet, med 29,3 procent.

Eftersom ingen av kandidaterna nådde egen majoritet kommer det att hållas en andra valomgång mellan de två största kandidaterna – Bolsonaro och Haddad – om tre veckor.

Bolsonaro har av utländsk press kallats för ”Brasiliens Donald Trump”, mycket på grund av hans våghalsiga uttalanden. Han ska bland annat sagt till en kvinnlig kongressledamot att hon ”inte förtjänar att bli våldtagen” på grund av hennes utseende. Kongressledamoten hade tidigare kallat Bolsonaro för ”våldtäktsman”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.