Presidentvalet i Brasilien

Nationalkonservative Bolsonaro störst i Brasiliens presidentval

Jair Bolsonaro.

Den nationalkonservative kandidaten Jair Bolsonaro blev som väntat den som tog hem flest röster i söndagens brasilianska presidentval. Men valet går till en andra omgång eftersom ingen kandidat nådde en majoritet.

Jair Bolsonaro har varit i topp i opinionsmätningarna de senaste månaderna, men hans kampanj, och hälsa, var i stor fara i september då han blev svårt knivhuggen under ett kampanjmöte i delstaten Minas Gerais. Trots knivattacken mot honom har han fortsatt att kampanja.

I söndagens presidentval blev Jair Bolsonaro, som företräder det nationakonservativa SLP, störst av presidentkandidaterna med 46 procent av rösterna. Tvåa blev vänsterkandidaten Fernando Haddad, som företräder det socialistiska Arbetarpartiet, med 29,3 procent.

Eftersom ingen av kandidaterna nådde egen majoritet kommer det att hållas en andra valomgång mellan de två största kandidaterna – Bolsonaro och Haddad – om tre veckor.

Bolsonaro har av utländsk press kallats för “Brasiliens Donald Trump”, mycket på grund av hans våghalsiga uttalanden. Han ska bland annat sagt till en kvinnlig kongressledamot att hon “inte förtjänar att bli våldtagen” på grund av hennes utseende. Kongressledamoten hade tidigare kallat Bolsonaro för “våldtäktsman”.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Liknande artiklar

Jair Bolsonaro blir Brasiliens president Den nationalistiske presidentkandidaten Jair Bolsonaro segrade i söndagens brasilianska presidentval och blir den sydame...
Brasiliens största tidning slutar med Facebook Folha de S Paulo, Brasiliens mest lästa tidning, annonserade nyligen att man slutar att publicera material på Facebook. ...
Sockerrör kan minska koldioxidutsläppen Etanol gjord på sockerrör i Brasilien skulle kunna minska de globala koldioxidutsläppen med så mycket som 5,6 procent, e...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!