Jair Bolsonaro blir Brasiliens president

Presidentvalet i Brasilien

publicerad 28 oktober 2018
- av Alexander Almqvist
Brasiliens nästa president, Jair Bolsonaro.

Den nationalistiske presidentkandidaten Jair Bolsonaro segrade i söndagens brasilianska presidentval och blir den sydamerikanska nationens trettioåttonde president.

Den 63-årige Jair Bolsonaro har gått till val på att stoppa den utbredda korruptionen i Brasilien och upprätthålla lag och ordning i landet. Han har kallats i media för ”Brasiliens Trump” och ses som kontroversiell av det vänsterliberala etablissemanget.

Enligt The Guardian ska Bolsonaro fått 56 procent av rösterna. Hans motståndare, socialisten Fernando Haddad, får 46 procent av rösterna.

Under valkampanjen blev Bolsonaro svårt knivhuggen under ett kampanjmöte i delstaten Minas Gerais. Trots att Bolsonaro blev allvarligt skadad av attacken fortsatte han att kampanja efter bara någon veckas sjukhusvistelse.

Jair Bolsonaro tillhör Socialliberala partiet (PSL) men kan närmast beskrivas som radikalkonservativ högernationalist. Han har en bakgrund som kapten inom Brasiliens väpnade styrkor och är av italiensk och tysk börd.

Bolsonaro har bland annat gratulerats av Italiens inrikesminister Matteo Salvini som via Twitter skriver att ”vänskapen mellan våra folk och våra regeringar kommer att växa sig ännu starkare”.

Jair Bolsonaro väntas tillträda på presidentposten den 1 januari.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.