Presidentvalet i Brasilien

Jair Bolsonaro blir Brasiliens president

Brasiliens nästa president, Jair Bolsonaro.

Den nationalistiske presidentkandidaten Jair Bolsonaro segrade i söndagens brasilianska presidentval och blir den sydamerikanska nationens trettioåttonde president.

Den 63-årige Jair Bolsonaro har gått till val på att stoppa den utbredda korruptionen i Brasilien och upprätthålla lag och ordning i landet. Han har kallats i media för “Brasiliens Trump” och ses som kontroversiell av det vänsterliberala etablissemanget.
Enligt The Guardian ska Bolsonaro fått 56 procent av rösterna. Hans motståndare, socialisten Fernando Haddad, får 46 procent av rösterna.

Under valkampanjen blev Bolsonaro svårt knivhuggen under ett kampanjmöte i delstaten Minas Gerais. Trots att Bolsonaro blev allvarligt skadad av attacken fortsatte han att kampanja efter bara någon veckas sjukhusvistelse.

Jair Bolsonaro tillhör Socialliberala partiet (PSL) men kan närmast beskrivas som radikalkonservativ högernationalist. Han har en bakgrund som kapten inom Brasiliens väpnade styrkor och är av italiensk och tysk börd.

Bolsonaro har bland annat gratulerats av Italiens inrikesminister Matteo Salvini som via Twitter skriver att “vänskapen mellan våra folk och våra regeringar kommer att växa sig ännu starkare”.

Jair Bolsonaro väntas tillträda på presidentposten den 1 januari.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!