Presidentvalet i Brasilien

Jair Bolsonaro blir Brasiliens president

Brasiliens nästa president, Jair Bolsonaro.

Den nationalistiske presidentkandidaten Jair Bolsonaro segrade i söndagens brasilianska presidentval och blir den sydamerikanska nationens trettioåttonde president.

Den 63-årige Jair Bolsonaro har gått till val på att stoppa den utbredda korruptionen i Brasilien och upprätthålla lag och ordning i landet. Han har kallats i media för “Brasiliens Trump” och ses som kontroversiell av det vänsterliberala etablissemanget.

Enligt The Guardian ska Bolsonaro fått 56 procent av rösterna. Hans motståndare, socialisten Fernando Haddad, får 46 procent av rösterna.

Under valkampanjen blev Bolsonaro svårt knivhuggen under ett kampanjmöte i delstaten Minas Gerais. Trots att Bolsonaro blev allvarligt skadad av attacken fortsatte han att kampanja efter bara någon veckas sjukhusvistelse.

Jair Bolsonaro tillhör Socialliberala partiet (PSL) men kan närmast beskrivas som radikalkonservativ högernationalist. Han har en bakgrund som kapten inom Brasiliens väpnade styrkor och är av italiensk och tysk börd.

Bolsonaro har bland annat gratulerats av Italiens inrikesminister Matteo Salvini som via Twitter skriver att “vänskapen mellan våra folk och våra regeringar kommer att växa sig ännu starkare”.

Jair Bolsonaro väntas tillträda på presidentposten den 1 januari.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Liknande artiklar

Brasilien sätter in soldater i våldsdrabbad region... Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro har satt in militären för att få bukt med våldet i delstaten Ceará. ...
Nationalkonservative Bolsonaro störst i Brasiliens... Den nationalkonservative kandidaten Jair Bolsonaro blev som väntat den som tog hem flest röster i söndagens brasilianska...
Brasiliens största tidning slutar med Facebook Folha de S Paulo, Brasiliens mest lästa tidning, annonserade nyligen att man slutar att publicera material på Facebook. ...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!