MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Nationalkonservativa vinner valet i Polen

publicerad 14 oktober 2019
- av Isac Boman

Det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa gick starkare än väntat i valet och landar på drygt 45 procent av rösterna enligt de senaste rösträkningarna. Det är ännu bättre siffror än partiets succéval 2015 när man tog makten.

Partiledaren Jaroslaw Kaczynski har utropat sig till valets segrare och dominansen innebär att Lag och rättvisa får en majoritet av mandaten i det polska parlamentets underhus.

Den största oppositionsgruppen, den EU-vänliga liberala Medborgarkoalitionen, ser ut att landa på 26,7 procent av rösterna och vänsterkoalitionen Lewica får drygt 12 procent. Samtidigt får Konfederationen, som består av libertarianska, traditionalistiska och mer explicit nationalistiska partier totalt 6,8 procent av rösterna.

– Vi har fyra års hårt arbete framför oss. Polen måste förändras mer och till det bättre, deklarerade Kaczynski för sina anhängare i partihögkvarteret i Warszawa på söndagskvällen enligt AFP.

Noterbart är också att 61 procent av polackerna röstade i valet, en ökning från strax över 50 procent vid senaste valet. Lag och Rättvisa, som får ses som valets stora vinnare, har aktivt arbetat för att utöka barnbidragen, höja pensionerna och höja välfärden för den polska arbetarklassen – något som sägs vara en bidragande orsak till att de gått starkt framåt. Man har också lovat höjda minimilöner och en rad reformer som ska ge unga polacker skattelättnader.

Från EU-håll är partiet inte lika populärt, och man har bland annat anklagats för att politisera rättsväsende och kultur, samt fått massiv kritik från liberaler och vänsteraktivister för sin strikta migrationspolitik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend