Naftali Bennett blir ny premiärminister i Israel

publicerad 14 juni 2021
- av Sofie Persson
ny regering Israel
Israels nye preimiärminister Naftali Bennett.

Israel har röstat igenom en ny regering med minsta möjliga marginal: 60 röster mot 59. Benjamin Netanyahus 12 år vid makten är därmed över och Naftali Bennett blir Israels nye premiärminister.

Igår söndag röstade Israel igenom en ny regering efter flera timmars lång och hetsig debatt. Benjamin Netanyahu lämnar nu sin post som premiärminister efter 12 år. Den nya ledaren blir i stället Naftali Bennett, ledare för partiet HaYamin HeHadash (Den nya högern). Det rapporterar Bonniertidningen DN.

Röstmarginalen var minimal med 60 röster mot 59. Åtta väldigt olika partier som ingår i den nya koalitionen och man kunde enas främst om att man ville få bort Netanyahu från toppen. Samtidigt som regeringen leds av en premiärminister från ett radikalt nationalistiskt parti är det också första gången som ett arabiskt parti ingår i regeringen i form av Förenade arablistan.


Annonser:


Netanyahu talade efteråt och säger att man får acceptera sitt ”öde i oppositionen”.

– Om det är vårat öde att vara i opposition så kommer vi att göra det med huvudet högt tills vi har störtat den här dåliga regeringen, och vi kommer att återkomma för att leda landet på vårat sätt, sade han.

Naftali Bennett beskriver den nya regeringen som en ”regering för förändring” och att den ”representerar fler medborgare”. Den nya premiärministern har själv beskrivit sig som mer högerorienterad än Netanyahu. Hans parti motsätter sig exempelvis explicit den palestinska statens rätt att existera och slår fast explicit att ”Israel är det judiska folkets nationalstat och endast det judiska folkets”.

Bennett kommer bara att vara premiärminister de kommande två åren, sedan tar Yair Lapid över, som tidigare varit finansminister i Netanyahus regering.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.