Mossad-agent och italienska spioner drunknade

publicerad 1 juni 2023
- av Isac Boman
T.v: Räddningstjänst letar efter överlevande: T.h: Mossads sigill.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels underrättelsetjänst Mossad bekräftade under onsdagen att en pensionerad agent var en av de fyra personer som omkom i norra Italien när en plötslig storm sänkte en husbåt som hyrts för en helgkryssning.

Den före detta agenten befann sig på båten tillsammans med 22 andra personer på en sjö nära staden Lisanza och omkom tillsammans med två italienska underrättelseagenter och en rysk kvinna som ingick i besättningen.

Den israeliske premiärministerns kansli gjorde ett uttalande, på uppdrag av Mossad, om att den icke namngivna agentens kvarlevor har återförts till Israel för begravning. Utrikesministeriet hade redan tidigare låtit meddela att en pensionär från de israeliska säkerhetsstyrkorna dödats men inte uppgett namn, ålder eller detaljer om hans yrkesbakgrund, skriver Jeff Bezos tidning Washington Post.

På grund av agentens känsliga arbete väljer Benjamin Netanyahus stab att inte avslöja ytterligare detaljer om mannen eller hans förehavanden.

Italienska nyhetsmedier gör gällande att ”dussintals” tidigare eller aktiva underrättelseofficerare befann sig på husbåten som förliste och att båten hyrts för ett födelsedagsfirande. Andra källor spekulerar dock i huruvida båten hyrts av mer arbetsrelaterade skäl.

Olycka enligt polisen

Flera av de 19 överlevande ska också ha varit israeliska agenter som flögs tillbaka till Tel Aviv med ett privatplan kort efter olyckan.

Enligt italiensk polis bedöms förlisningen ha varit en olycka och ingen är i dagsläget misstänkt för något allvarligt brott. Husbåten ska dock ha haft 23 passagerare – trots att maxgränsen var satt till 15.

Italiens och Israels underrättelsetjänst har på senare tid stärkt sitt samarbete, framförallt vad gäller artificiell intelligens och cybersäkerhet, vilket också pekas ut som en möjlig förklaring till att ett flertal Mossad-agenter befann sig i Italien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!