Miljoner britter har inte råd att värma sina hem

Energikrisen

publicerad 19 december 2022
- av Sofie Persson

I Storbritannien kommer en stor del av hushållen att få det svårt under vinterkylan. En ny analys visar att tre miljoner britter inte har råd att värma upp sina hem och att hundratusentals inte har råd med mat eller varma kläder. För många hushåll blir det i praktiken nödvändigt att låna pengar för att kunna hålla värmen.

Vinterkylan börjar sprida sig även i Storbritannien och med ökningen av energipriserna kan det bli svårt för låginkomsthushåll att klara att värma upp sina hem. Hälsomyndigheter har utfärdat en varning till britterna gällande det kalla vädret där man rekommenderar att värma upp hushållen till minst 18 grader, klä sig i flera lager och äta varmt. Det kommer också att delas ut vad man kallar “cold weather payment” som hem i omkring 300 postkodsområden får ta del av när temperaturen sjunker till 0 grader eller kallare sju dagar i sträck.

Omkring tre miljoner låginkomsthushåll kommer inte ha råd att värma upp sina hem, visar en ny analys från Joseph Rowntree Foundation enligt The Guardian. Trots hjälp från regeringen kommer dock fortfarande omkring 710 000 hem inte att ha råd att köpa mat eller varma kläder och samtidigt värma upp sina hem. En femtedel av låginkomsthushållen beräknas bli utan både mat och värme.

Analysen visar också att omkring 4,3 miljoner hushåll redan innan köldknäppen tvingats dra ner på värmekostnader, samt att 7 miljoner hushåll gått utan någon del av det man anser nödvändigt sedan juni. Sedan början av året har också 2,4 miljoner hushåll behövt låna pengar för att överleva. Med vintern kan nu fler behöva ta svåra beslut om man ska behöva dra på sig mer skulder för att kunna värma upp sitt hem.

Människor tvingas riskera sin ekonomiska hälsa och väga om de har råd med mer skulder, mot sitt välbefinnande utan tillräcklig värme, kläder eller varm mat, säger Rachelle Earwaker, seniorekonom vid Joseph Rowntree Foundation.

Earwaker menar att regeringen måste agera och förstå att man inte klarar sig på det stöd som finns i nuläget, utan att hushållen behöver mer stöd.

Regeringen måste förstå att familjer inte kommer att klara vintern med nuvarande stödnivåer. För hundratusentals hushåll är det inte ett val mellan att dra på värme eller inte. Vår forskning visar att de inte har råd med något som rekommenderas av regeringen för att skydda sig mot effekterna av sjunkande temperaturer, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!