Militär personal stämmer Kanadas försvarsminister för tvångsvaccinering

publicerad 30 juni 2023
- av Sofie Persson
Kanadas försvarsminister Anita Anand.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Över 300 anställda inom Kanadas militär stämmer landets försvarsminister efter tvångsvaccineringen mot covid-19. Varje person kräver närmare elva miljoner kronor i skadestånd.

Kanada blev under coronakrisen känt för att vara bland de länder som ställde hårdast krav på sin befolkning gällande restriktioner och framför allt covidvaccin. Bland annat förlorade över 200 poliser i Toronto sina arbeten på grund av att man inte ville ta, eller uppge om man tagit, de kontroversiella vaccinen. I provinsen Québec var man även på god väg att införa straffskatt för de invånare som inte injicerat sig, något man senare drog tillbaka eftersom det “splittrade” befolkningen.

Nu har 329 medlemmar i Kanadas militär tillsammans skickat in en stämningsansökan mot landets försvarsminister Anita Anand och högre chefer inom militären angående den tidigare obligatoriska covidvaccinationen, rapporterar National Post.

Stämningsansökan lämnades in till en federal domstol under förra veckan där man kräver en miljon dollar, det vill säga nära elva miljoner kronor, i skadestånd till var och en av de kärande. Vidare vill man ha en deklarering på att vaccinkravet mot militären faktiskt stred mot de kanadensiska militärernas rättigheter.

De korta utdragen av (kärandenas) berättelser är svåra att läsa, men med de cirka 150 000 sidor med bevis som vi har blir berättelserna värre och maktmissbruket i befälskedjan är mycket uppenbart, säger Catherine Christensen vid Edmonton’s Valour Legal Action Centre.

Vid tidpunkten ansökte över 1300 anställda inom militären om att undantas från vaccinmandaten, men endast 158 beviljades detta. Idag krävs inte längre att personal inom militären injicerar sig med covidvaccin, även om de fortfarande uppmanas att göra det.

Det här handlar inte om covid-19, utan om en korrupt ledningskedja som tror att de är oåtkomliga och står över lagen, menar Christensen.

Militärdepartementet i landet vill inte kommentera stämningsansökan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!