Milei överräckte ”helig” ljusstake till Zelenskyj

publicerad 13 december 2023
- av Isac Boman
Milei överräcker menoran till Zelenskyj.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under sin installationsceremoni passade Argentinas nyvalde libertarianske president Javier Milei på att överräcka en menora-ljusstake till Ukrainas judiske president Volodymyr Zelenskyj.

– Det är ingen slump att detta övertagande äger rum under Hanukka, deklarerade Milei som själv överväger att konvertera till judendomen.

I sitt installationstal jämförde presidenten sin valseger med berättelsen om de judiska mackabéerna som enligt bibeln frigjorde det judiska folket från de seleukidiska härskarna.

– Mackabéernas krig är symbolen för de svagas seger över de mäktiga, för de få över de många, för ljuset över mörkret och överlag för sanningen över osanningen.

– Vi fick höra att vi inte kunde göra något eftersom vi bara var två av 257 kongressledamöter. Jag minns också att mitt svar den dagen var ett citat från Mackabéernas bok, 3:19, som lyder: Det är inte storleken på armén som avgör segern i striden, utan styrkan som kommer från himlen, fortsatte han.

Studerat hos rabbin

Milei, som själv har en rabbin som mentor, överväger att konvertera till judendomen och har lovat att Israel ska bli hans första resmål som president.

Ett antal statsledare var på plats under ceremonin – däribland Ukrainas Volodymyr Zelenskyj som fångades av kamerorna när han fick ta emot en judisk ljusstake av Milei.

Javier Milei uppmanade också det argentinska folket att förbereda sig för svåra ekonomiska reformer och nedskärningar i syfte att få ordning på den katastrofala ekonomin.

Menoran är en av de viktigaste och heligaste symbolerna inom judendomen och återfinns bland annat på Israels nationalvapen.

Ljusstaken sägs symbolisera den brinnande törnbuske där Gud ska ha uppenbarats för Moses.

Den ”vanliga” menoran har sju ljus – medan Hanukka-menoran (Chanukkia) har nio ljus som symboliserar högtidens åtta nätter, plus ett ”hjälpljus” som ska tända de övriga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!