Microsoft vill använda tatueringar för att koppla människor till teknik

publicerad 31 juli 2020
- av Isac Boman

Tänk om du kunde betala med en tatuering istället för ett kreditkort eller scanna den i en passkontroll? Det är framtidens hippa och ”hållbara” teknologi – åtminstone om man frågar Microsoft. I projektet ”Smart Tattoos” berättar man om en workshop där man låter människor själva utforma sina tatueringar som kan kopplas till tekniska enheter.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att Microsofts grundare, ultraglobalisten Bill Gates, genom sin stiftelse Bill & Melinda Gates Foundation under flera år finansierat forskning bland annat vid anrika MIT för att ta fram tatueringsliknande metoder att lagra och få tillgång till data om en person.

Satsningarna inom fältet verkar bära frukt och visas nu upp av Microsoft som berättar om hur man hoppas kunna implementera tekniken på människor för att kunna koppla dem till tekniska enheter med så kallade ”smarta tatueringar”.

De här interaktiva tatueringarna är kapacitiva och kan sända signaler till vilken enhet som helst genom beröring. De kan skäras med laser för att anpassa deras form, tillämpas på nästan vilken yta som helst och sedan ansluta till en teknisk enhet via blåtand från en mikroprocessor.”, beskriver man projektet på sin hemsida.

 

Som NyD också skrivit om ingår Microsoft i projektet ID2020 – i vad man benämner som en “allians” tillsammans med Rockefeller Foundation och vaccinlobbyorganisationen Gavi där man understödjer teknisk forskning och innovation med målsättningen att alla världens människor ska kunna identifieras digitalt, med en identitetshandling som gäller hela livet. Den svenska regeringen lovade nyligen en donation till Gavi på hela 1,75 miljarder kronor.

Bill Gates har under coronakrisen därtill själv också öppet pläderat för införande av digitala certifikat för att kontrollera vaccinationer. Under våren kunde NyD dessutom rapportera om att Microsoft uppdagats med en patentansökan på ett system för en ny biologiskt integrerad kryptovaluta där en sensor ska kunna känna av kroppsdata som ska analyseras ”belönas” om den uppfyller olika typer av villkor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!