Michael Bloomberg kastar in handduken – ger stöd åt Biden

publicerad 5 mars 2020
- av Alexander Almqvist

Multimiljardären Michael Bloomberg meddelande under onsdagen att han avslutar sin presidentvalskampanj. Bloomberg kandiderade för Demokraterna och väljer nu att ge sitt stöd till den förre vicepresidenten Joe Biden.

Den förre New York-borgmästaren och affärsmannen Michael Bloomberg valde att satsa alla sina kort på att göra bra ifrån sig under den så kallade ”Super Tuesday”, där 14 amerikanska delstater under samma dygn gick till val om vem de vill se som Demokraternas kandidat i presidentvalet mot Donald Trump den 3 november.

Men väljarna svek Bloomberg och redan under tisdagsnatten lokal tid kom rapporter från amerikansk press om att Bloomberg-kampanjen utvärderade om det över huvud taget var värt att fortsätta efter valfiaskot.


Annonser:


Dagen efter supertisdagen kom så det officiella beskedet att Michael Bloomberg ger upp sitt försök att nå Demokraternas kandidatur. Samtidigt gick Bloomberg ut och uppmanade sina anhängare att rösta fram en annan etablissemangskandidat, den förre vicepresidenten Joe Biden.

För tre månader sedan ställde jag upp i presidentvalet för att besegra Donald Trump. Idag lämnar jag racet av samma anledning – för att besegra Donald Trump, sade Bloomberg i ett tal från West Palm Beach i Florida, som han befann sig i under supertisdagen.

För att besegra Donald Trump tror jag på att sluta upp bakom den kandidat med bäst chans att göra det. Efter gårdagens val är det tydligt att den kandidaten är Joe Biden, min vän och en stor amerikan.

Totalt spenderade Bloomberg, som uppges vara god för 550 miljarder kronor, hela 5,2 miljarder kronor på sin tre månader långa presidentvalskampanj. Bland annat slösade han 104 miljoner kronor av kampanjkassan på en 60 sekunder lång reklamfilm som visades i amerikansk tv under Super Bowl.

Med Bloomberg ute ur racet ses Joe Biden och Bernie Sanders som de två troliga utmanarna om kandidaturen. Som supertisdagens stora vinnare anses Joe Biden inneha favoritskapet. Bland det övriga fältet finns senatorn Elizabeth Warren och representanthusledamoten tillika fredsaktivisten Tulsi Gabbard. Amerikansk press spekulerar i fall Elizabeth Warren kommer avbryta sitt kampanjande inom kort. Det är oklart om Warren då kommer ge sitt stöd till Biden, som tillhör den liberala flanken av Demokraterna, eller Sanders, som tillhör den socialistiska flanken.

Tulsi Gabbard, som representerar Hawaii i kongressen, har fått mycket uppmärksamhet för sin kampanj och åtnjuter stort stöd på internet, men har inte lyckats övertyga väljarna i primärvalet med sitt budskap om fred och löften om att ta hem amerikanska trupper från Mellanöstern. Trots att Gabbards chanser att bli Demokraternas kandidat är mikroskopiska har hennes kampanj inte visat några tecken på att ge upp.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.