Mexiko förbjuder GMO-majs – USA hotar med stämning

publicerad 1 december 2022
- av Sofie Persson
Mexiko är världens näst största majsimportör.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mexikos planer på att förbjuda importen av genmodifierad majs har lett till ansträngda relationer med USA. Den amerikanske jordbruksministern Tom Vilsack varnar nu Mexikos president för att man kommer att vidta rättsliga åtgärder om en ”acceptabel lösning” inte nås.

Mexiko menar i sin tur att genmodifierade fröer hotar landets egna uråldriga majsvarianter, men man hoppas ändå kunna nå någon form av lösning med USA.

Enligt Tom Vilsack skulle ett mexikanskt GMO-förbud ha ”betydande konsekvenser” för den amerikansk-mexikanska handeln. Mexiko är nämligen världens näst största importör av majs efter Kina – och mycket av den majsen kommer just från USA, rapporterar brittiska statskanalen BBC.

Redan den 31 december 2021 signerade Mexikos president Andrés Manuel Lopez Obrador en presidentorder med målsättningen att fasa ut GMO-majs för mänsklig konsumtion innan januari 2024.

Beslutet har reagerats negativt på av amerikanska majsexportörer och dessa har i sin tur satt press på amerikanska myndigheter att försöka övertyga Mexiko att dra tillbaka eller åtminstone ”mjuka upp” det planerade förbudet.

Jordbruksministern menar att amerikanska jordbrukare känner ”djup oro” över Mexikos beslut och deklarerar att länderna måste hitta en lösning för att USA inte ska ”tvingas överväga alla alternativ, inklusive att vidta formella åtgärder för att genomdriva våra lagliga rättigheter”.

De “rättigheter” som åsyftas handlar om det frihandelsavtal som upprättats mellan USA, Mexiko och Kanada.

Noterbart är att förbudet av GMO-majs var en av den mexikanske presidentens vallöften. Lopez Obrador har också påpekat att det inte finns tillräckliga vetenskapliga studier kring den genmodifierade majsens effekter på de inhemska majsvarianterna. Han påminner i sammanhanget om att Mexiko har en flertusenårig historia av majsodling och att man under millenniernas gång tagit fram många helt unika sorter.

Så sent som i veckan meddelade president Obrador att GMO-majs till djurfoder även fortsättningsvis kommer att vara tillåtet – och att förbudet bara gäller majs ämnad för mänsklig konsumtion. Huruvida detta är en del av någon typ av kompromiss framgår inte i nuläget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!