Europeiska centralbankschefen: ”Sanktionerna misslyckades”

Det nya kalla kriget

publicerad 22 mars 2023
- av Isac Boman
ECB-chefen Christine Lagarde har också en bakgrund som fransk finansminister.

När Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde tror att hon pratar med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berättar hon öppet om hur den europeiska prisinflationen förväntas fortsätta stiga, om planerna på att introducera en digital euro, att sanktionerna mot Ryssland inte fått den effekt man hoppats på och att EU kommer att göra ”allt i sin makt” för att Ukraina ska vinna kriget mot Ryssland.

Hon hinner också med att hylla den ryska centralbankens ledning och berättar hur man gjort det allt svårare för EU-medborgare att handla med kontanter, samt uttrycker en oro för att privata aktörer som Google, Meta och Amazon ska skapa valutor som tränger ut euron.

De ryska komikerna Vovan och Lexus har gjort sig kända för att busringa olika makthavare där man själva ofta låtsas vara verkliga inflytelserika personer av olika slag. Man har tidigare bland annat busringt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, den republikanske politikern John McCain, Storbritanniens prins Harry och Polens president Andrzej Duda.

Den här gången låtsas man vara Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och ringer upp Christine Lagarde – tidigare direktör för Internationella valutafonden (IMF) och numera Europeiska centralbankens (ECB) ordförande.

Den ”falske” Zelenskyj säger sig vara orolig för den ekonomiska situationen i Europa och ECB-toppen medger att situationen onekligen ser mörk ut.

– Vi ser priser som till att börja med bara har stigit på energiområdet och sedan gradvis genom gödningsmedel till livsmedel och nu på en mycket bredare basis. Så den inflation som vi hoppades skulle vara övergående har fortsatt mycket längre än väntat och på en mycket högre nivå än väntat.

Därför, berättar Lagarde, har alla centralbanker och ECB börjat höja styrräntan som fram till nyligen var negativ men som nu ligger på runt två procent som standard.

– Vi har en tillväxt som är låg, vi har priser som är för höga som vi måste sänka.

Hyllar Rysslands centralbankschef

Lagarde fortsätter att prisa Elvira Nabiullina, chef för den ryska centralbanken, för att denna ”snabbt förstod situationen” och höjde räntorna – något som ledde till att en chockartad rysk inflation förhindrades och att investerare valde att behålla sina pengar i Ryssland.

– Hon gjorde ett fantastiskt jobb. Jag tvekar inte att säga det.

Lagarde menar dock att västs sanktioner mot Ryssland ”biter” – men inte så mycket som man tidigare förväntat sig.

– De fortsätter att lyckas sälja mycket av sin energi, oavsett om det är olja eller gas till andra länder än de länder som infört sanktioner och definitivt utanför EU, fortsätter hon och pekar ut Indien och Kina som två viktiga handelspartners för Ryssland.

Lagarde ser också positivt på utökade sanktioner mot Ryssland och menar att det kommande G20-mötet kan vara ett passande tillfälle att påminna ledare för länder utanför väst om deras ”plikt att verka för stabilitet och fred”.

Inflation på sju procent – eller mer

ECB-toppen konstaterar vidare att de europeiska länder som ligger närmast Ryssland geografiskt också är de som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen – delvis för att den geopolitiska stabiliteten hotas, men också för att de tidigare haft ett nära handelssamarbete med Ryssland.

Vad gäller prisinflationen i Eurozonen pekar Lagarde på att de officiella prognoserna pekar på att den landar på runt sju procent för 2023 – och eventuellt ännu högre så.

– Det jag vet är att räntorna oundvikligen kommer att fortsätta stiga, påpekar hon, men kan inte svara på hur mycket.

– Det enda jag kan säga och de ekonomer som ger dig råd är att de måste stiga högre än idag, annars kommer vi inte kunna tämja inflationen.

Christine Lagarde deklarerar vidare att hon samtidigt på ett sätt ser det som ”irrelevant” vem som vinner och förlorar på den ekonomiska krisen – så länge Ukraina vinner kriget mot Ryssland.

– Jag har den väldigt enkla synen att de som har de största vapnen vid dagens slut vinner… Det är fallet i dagsläget att världens största militärmakt är USA, så USA tillhandahåller de största leveranserna av vapen, en mycket stor finansiering, och det är verkligheten vi förhåller oss till.

– Det är ni som måste vinna. Vi måste göra allt i vår makt för att stödja er.

 

Berättar om hur man försvårat för kontanter

Den förra IMF-chefen berättar också om planerna att introducera en digital euro (CBDC) och hävdar att en sådan skulle göra Europa mindre beroende av ”fientliga länders valutor”, och pekar särskilt ut Ryssland och Kina som länder man vill distansera sig ifrån. Hon uttrycker också oro över att privata aktörer ska lansera egna E-valutor och därigenom minska EU:s ekonomiska kontroll.

– Jag vill inte att Meta, Google eller Amazon plötsligt lanserar en valuta som tar över Europas suveränitet. Jag vill inte att en utländsk valuta blir handelsvaluta inom EU, så vi måste vara redo.

Lagarde pratar också om hur man har försvårat för EU-medborgare att betala större summor kontant och att menar att det nya systemet man tänker sig ska ha en ”begränsad form av kontroll” där hon eventuellt öppnar för att mindre köp och överföringar kanske inte kommer att kontrolleras och kartläggas av centralmakten.

– Men det kan vara farligt. Terroristattackerna i Frankrike för 10 år sedan var helt och hållet finansierade genom de små anonyma kreditkorten du kan fylla på helt anonymt, fortsätter hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!