Alexandre de Rothschild lurad av rysk komikerduo

publicerad 25 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Alexandre de Rothschild
Komikerduon Vovan & Lexus (t.v.) & Alexandre de Rothschild

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ryska skämtduon Vovan och Lexus har återigen lyckats lura en framstående västerländsk person att skvallra om viktiga geopolitiska angelägenheter. Den här gången gick turen till Alexandre de Rothschild – en av världens kanske mäktigaste män och arvtagare till bankirdynastin Rothschild.

Under samtalets gång avslöjas att bankhuset Rothschild sedan lång tid har betydande finansiella intressen i det krigshärjade Ukraina.

Efter att tidigare ha lurat sådana personligheter som USA:s tidigare president George W. Bush, Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace och även Sveriges före detta utrikesminister Ann Linde, lyckades upptågsmakarna nu i veckan överlista ingen mindre än Alexandre de Rothschild.

Alexandre de Rothschild är verkställande ordförande för den ökända bankirdynastin Rothschild & Co och sjunde generationens ättling i nedstigande led från Mayer Anschel Rothschild. Deras bankhus har blivit ett internationellt finansimperium, inte minst tack vare krig, spionage och viljan att hålla sig dold.

Komikerduon lyckades i sitt uppsåt genom att först ringa till Pierre Andurand, grundare av hedgefonden Andurand Capital och framgångsrik oljehandlare. Under samtalets gång ringer Andurand upp Rothschild och involverar honom i samtalet.

Till synes övertygad om att han talade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, avslöjade Rotschild bland annat hur han och hans företag avser att “delta i återupprättandet av Ukraina” inom sektorer såsom “energi, bostadsbyggande och logistik”.

Alexandre de Rothschilds avslöjande gav vid handen att hans företag agerat i den ukrainska regeringens intresse sedan 2017.

Vi har haft en fantastisk relation med människor i er regering, säger de Rothschild under samtalets gång.

Rothschild har således, vilket bekräftas av busringningen, arbetat för Ukrainas intressen under minst sex års tid där familjen länge ägt andelar i ett antal företag inom bank-, försäkrings- och läkemedelssektorn.

En möjlig tolkning är att bankhuset nu ämnar dra ekonomisk nytta av den humanitära konflikten som för närvarande utspelas i Ukraina. Alexandre de Rothschild uppger under samtalet att man kan komma att tjäna så mycket som en miljard dollar i spåren av kriget.

Vovan och Lexus

En rysk komikerduo bestående av komikerna Vladimir Kuznetsov och Aleksei Stolyarov; kända för sina busringningar till framstående personer.

Duon driver ofta med personer som är kritiska mot den ryska regeringen eller den ryska utrikespolitiken - företrädesvis medlemmar av det västerländska etablissemanget.

De har kallats statliga aktörer för den ryska regeringen eller den federala säkerhetstjänsten (FSB), Rysslands främsta säkerhetsorgan, ett påstående som komikerna bestämt tillbakavisar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!