Meloni betonar sin ”klimatpolitik” – håller fast vid Parisavtalet

publicerad 8 november 2022
- av Sofie Persson
Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni under COP27.

Italiens nya ledare Meloni sade under måndagen att man kommer att stödja Parisavtalet och kampen mot den pågående ”klimatkrisen”.

Att bekämpa klimatförändringarna är en gemensam strävan som kräver fullt engagemang från alla länder, sade premiärministern.

Det var i september som partiet Italiens bröder (Fratelli d’Italia) tog hem valet i Italien som landets största parti. Partiledaren Giorgia Meloni blev därmed landets första kvinnliga premiärminister.

Meloni och hennes parti har profilerat sig som nationalkonservativt och har av sina motståndare anklagats för bland annat ”fascism”. I vad som synes vara ett försök att motverka detta har Meloni redan hunnit alliera sig med Israel och understryker globalistiskt inriktade positioner – däribland att hon är ”redo att samarbeta med Nato”.

Nu menar även Italiens nya premiärminister att hennes nya regering kommer att stödja Parisavtalet från 2015, som innebär ett åtagande att bland annat minska koldioxidutsläppen på ett sätt som gör att den globala temperaturen inte stiger mer än 1,5 grader.

Trots ett mycket komplext internationellt scenario, som redan har påverkats av pandemin och den ryska aggressionen mot Ukraina, är Italien fortfarande starkt engagerat i att fortsätta sin väg för utsläpp av koldioxid i full överensstämmelse med målen i Parisavtalet, sade Meloni under klimatkonferensen COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten under måndagen.

Vidare menar Meloni att man måste göra mer för att svara på den pågående ”klimatkrisen”, vilket kommer att kräva fullt engagemang från alla länder.

Att bekämpa klimatförändringarna är en gemensam strävan som kräver fullt engagemang från alla länder och pragmatiskt samarbete mellan alla stora globala aktörer. Tyvärr måste vi erkänna att detta inte sker i nuläget, sade Meloni.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.