Mellanårsvalet: Republikanerna tog majoriteten

publicerad 17 november 2022
- av Sofie Persson
Kevin McCarthy nominerades för talmansposten.

Efter över en veckas rösträkning står resultatet nu fast: Republikanerna får en majoritetsställning i USA:s representanthus. Kevin McCarthy förväntas nu vinna talmansomröstningen.

Det är officiellt. Vi har sparkat Nancy Pelosi! sade han.

Det var den 8 november som man höll det så kallade mellanårsvalet till USA:s kongress. Efter över en vecka är rösträkningen klar och resultatet presenterat. Det står med detta klart att Republikanerna säkrat de mandat som krävs för majoritet. Dock var majoriteten liten och man vann med 218 mandat mot 210 som Demokraterna fick.

Kevin McCarthy nominerades till talman av partiet under onsdagen och kommer därmed med stor säkerhet att vinna talmansomröstningen.

Det är officiellt. Det demokratiska enpartiväldet i Washington är över. Vi har sparkat Nancy Pelosi! sade McCarthy till Fox News.

President Joe Biden gratulerade McCarthy till segern och sade att han var villig att samarbeta med republikanerna.

I detta val talade väljarna tydligt om sin oro: behovet av att sänka kostnaderna, skydda rätten att välja och bevara vår demokrati, sade Biden i ett uttalande. Jag gratulerar talman McCarthy till den republikanska segern i representanthuset, och är redo att jobba med republikanerna för att leverera resultat för arbetande familjer.

Den nya kongressen svärs in den 3 januari.


Fakta: Kongressen i USA

Den amerikanska kongressen är ett tvåkammarsystem bestående av representanthuset och senaten.

För att presidenten ska få igenom lagförslag och andra avgörande beslut behöver kongressens båda kamrar godta dessa.

Kongressen godkänner ministrar och stiftar även federala lagar och fattar beslut om anslag och skatter.

Val till kongressen hålls vartannat år då representanthusets 435 platser står på spel, liksom 33 av senatens 100 platser. Mandatperioden för representanthuset är med andra ord två år, för senaten sex år.

Termen "mellanårsval" syftar på valet som hålls mitt i presidentens pågående mandatperiod.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.