Utrikes

Mauretanien avskaffar senaten – och byter flagga

Mauritaniens gröngula flagga kommer att ändras

I den västafrikanska republiken Mauretanien har befolkningen röstat för ett par radikala förändringar i hur landet ska styras. Grundlagen kommer skrivas om, senaten avskaffas, och landet får en ny flagga.

Sammanlagt 85 procent av de som deltog i söndagens folkomröstning röstade för förändringarna. Samtidigt hade motståndare till ändringarna uppmanat sina anhängare att bojkotta folkomröstningen, där 53,7 procent av de röstberättigade mauretanierna deltog, rapporterar BBC.
Folkomröstningens utfall innebär att landets grundlag nu kommer skrivas om. Detta innebär bland annat att senaten avskaffas – och ersätts av ett regionråd med lokala företrädare – och att den islamiska republikens gröngula flagga får en ny design, med röda kanter.

Den nya flaggan är snarlik den gamla flaggan, men med röda tillslag.

Resultatet är positivt för Mauretaniens president Muhammad Ould Abdel Aziz, som åtnjuter mer makt under den nya grundlagen. Oppositionen att presidenten använder omröstningen för att utvidga sin makt på ett odemokratiskt sätt.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!