Mauretanien avskaffar senaten – och byter flagga

publicerad 7 augusti 2017
Mauritaniens gröngula flagga kommer att ändras

I den västafrikanska republiken Mauretanien har befolkningen röstat för ett par radikala förändringar i hur landet ska styras. Grundlagen kommer skrivas om, senaten avskaffas, och landet får en ny flagga.

Sammanlagt 85 procent av de som deltog i söndagens folkomröstning röstade för förändringarna. Samtidigt hade motståndare till ändringarna uppmanat sina anhängare att bojkotta folkomröstningen, där 53,7 procent av de röstberättigade mauretanierna deltog, rapporterar BBC.

Folkomröstningens utfall innebär att landets grundlag nu kommer skrivas om. Detta innebär bland annat att senaten avskaffas – och ersätts av ett regionråd med lokala företrädare – och att den islamiska republikens gröngula flagga får en ny design, med röda kanter.


Annonser:


Den nya flaggan är snarlik den gamla flaggan, men med röda tillslag.

Resultatet är positivt för Mauretaniens president Muhammad Ould Abdel Aziz, som åtnjuter mer makt under den nya grundlagen. Oppositionen att presidenten använder omröstningen för att utvidga sin makt på ett odemokratiskt sätt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.