Masskytt ville döda vita män

publicerad 16 juni 2021
- av Per Nordin

Den 39-årige afroamerikanen Justin Tyrian Roberts riktade enligt polis specifikt in sig på att försöka döda vita män och ”hämnas” på dessa som grupp när han sköt fem personer i förra veckan.

Roberts misstänks för att ha skjutit och skadat fem personer i delstaterna Georgia och Alabama under helgen och enligt detektiv Brandon Lockhart som vittnade under måndagen så har skytten drivits av ett hat mot vita män under hela sitt liv eftersom han kände att dessa har behandlat honom orättvist och ”tagit saker” ifrån honom.

Polisen tror inte att det finns någon personlig koppling mellan Roberts och offren som alla förmodas överleva utan att skytten helt enkelt drevs av rashat när han under tre separata tillfällen öppnade eld.

Masskytten ska bland annat ha motiverat sina mordförsök med att vita män tidigare skjutit på honom med slangbella i skogen. Några sådana skador har dock inte dokumenterats och det är oklart om han helt enkelt hittat på allting.

Roberts advokat kräver att klienten genomgår en rättspsykiatrisk undersökning och hävdar att skytten lider av vanföreställningar och under skjutningarna inte befann sig i ”verkligheten” – något som också ska styrkas av vittnesmål från en polis.

Columbus polischef Freddie Blackmoon var under en presskonferens noga med att poängtera att att skjutningarna ska ses som isolerade incidenter och att det inte finns någonting som tyder på fler inblandade gärningsmän än Justin Tyrian Roberts.

På sociala medier spekulerar många i huruvida skytten fått inspiration till sina dåd av antivita kampanjer och propaganda som utmålar vita människor som förövare och svarta som offer som saknar de vitas påstådda privilegier och att det är denna typ av propaganda som fått Roberts att vilja mörda vita män.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!