Marine Le Pen kan komma att åtalas

publicerad 1 juni 2013

Det franska nationalistpartiet Front Nationals partiledare Marine Le Pen kan komma att åtalas för hets mot folkgrupp. Detta sedan hennes åtalsimmunitet hävts.

Marine Le Pen. Foto: Flickr/blandinelc/CC BY 2.0
Marine Le Pen. Foto: Flickr/blandinelc/CC BY 2.0

I ett tal från 2010 ska Le Pen ha jämfört muslimska bönestunder på franska gator med Tysklands ockupation över Europa under andra världskriget.

– Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här, eftersom det är en ockupation av franskt territorium, sade Marine Le Pen i talet enligt SvD.

Beslutet att  lyfta Le Pens immunitet genomfördes i en omröstning i EU-parlamentet. En av de som låg bakom beslutet att häva hennes åtalsimmunitet var den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

Det fanns bara en nej-röst. Resten var för att lyfta hennes immunitet så att de franska myndigheterna nu kan utreda detta fall, sade Wikström till France 24.

Nu ska den franska polismyndigheten utreda om Marine Le Pens uttalande kan vara hets mot folkgrupp.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.