Utrikes

Marine Le Pen kan komma att åtalas

Det franska nationalistpartiet Front Nationals partiledare Marine Le Pen kan komma att åtalas för hets mot folkgrupp. Detta sedan hennes åtalsimmunitet hävts.

Marine Le Pen. Foto: Flickr/blandinelc/CC BY 2.0
Marine Le Pen. Foto: Flickr/blandinelc/CC BY 2.0

I ett tal från 2010 ska Le Pen ha jämfört muslimska bönestunder på franska gator med Tysklands ockupation över Europa under andra världskriget.
– Jag är ledsen, men de som gärna pratar om andra världskriget, om det nu handlar om ockupation, då kunde man också tala om det här, eftersom det är en ockupation av franskt territorium, sade Marine Le Pen i talet enligt SvD.

Beslutet att  lyfta Le Pens immunitet genomfördes i en omröstning i EU-parlamentet. En av de som låg bakom beslutet att häva hennes åtalsimmunitet var den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

Det fanns bara en nej-röst. Resten var för att lyfta hennes immunitet så att de franska myndigheterna nu kan utreda detta fall, sade Wikström till France 24.

Nu ska den franska polismyndigheten utreda om Marine Le Pens uttalande kan vara hets mot folkgrupp.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!