Människorättsorganisation: Israel förtrycker palestinier

publicerad 28 april 2021
- av Markus Andersson
Israelisk flagga på det illegalt ockuperade västbanken.

Nyligen blev Israel först ut i världen med att upprätta medicinsk apartheid som utestänger medborgare utan så kallade vaccinationspass från samhällslivet. Nu riktar en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch även frän kritik mot vad man menar är ett apartheid-system gentemot landets palestinska befolkning. Den israeliska regimen menar i sin tur att rapporten ”underminerar Israels rätt att existera som en nation för det judiska folket”.

HRW betonar att man inte använder termerna apartheid, förföljelse och brott mot mänskligheten retoriskt utan på ett juridiskt sätt för att visa exakt hur grova förbrytelser Israel ägnar sig åt och vad det är som pågår i landet och dess ockuperade territorier.

I den 213 sidor långa rapporten framgår det bland annat att Israel systematiskt ger israeliska judar fördelar samtidigt som man förföljer och diskriminerar palestinier i både Israel och i de områden som Israel ockuperat sedan 1967 och att den israeliska staten kontinuerligt fråntar palestinierna deras mänskliga rättigheter.


Annonser:


Lagar, politiska beslut och uttalanden av ledande israeliska tjänstemän gör det tydligt att Israel vill fortsätta upprätthålla en judisk israelisk kontroll över demografin, den politiska makten och landet och för att nå detta mål har myndigheterna avskaffat, begränsat, tvångsseparerat och underkastat palestinier på grund av deras identitet”, står det att läsa i rapporten som vidare pekar på att förbrytelserna är så allvarliga att man kan tala om brott mot mänskligheten.

Författarna till rapporten har också lämnat denna vidare till den internationella brottsdomstolen i Haag som har mandat att driva åtal för brott mot mänskligheten. Domstolen har också bekräftat att man påbörjat en utredning.

Från israeliskt håll tas beskedet emot med stor indignation och Michael Biton, minister för strategiska frågor, menar att det handlar om att syftet är att underminera Israel som en nation för det judiska folket.

– Syftet med den här falska rapporten är inte alls relaterat till mänskliga rättigheter utan till ett pågående försök av HRW att underminera staten Israels rätt att existera som en nation för det judiska folket.

Vidare nekar Israel till alla anklagelser om att ha diskriminerat palestinska medborgare och menar också att man inte har något ansvar för icke-medborgare. Man anser därtill att Gazaremsan är att betrakta som ett fientligt område som kontrolleras av terrorister.

Enligt RT avfärdar israeliska makthavare ofta kritiker mot behandlingen av palestinier som antisemiter, och att man valt att göra detta även denna gång – snarare än att på ett sakligt sätt bemöta anklagelserna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.