Många civila döda i Trumps första antiterror-räd

publicerad 31 januari 2017
Navy Seals

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett amerikanskt specialförband utförde på direkt order av president Donald Trump en “lyckad” räd mot ett al-Qaida-tillhåll i Jemen i förra veckan, där fler civila än terrorister kan ha omkommit.

Under lördagen slog amerikanska Navy Seals till mot ett al-Qaida-näste i provinsen al-Bayda i centrala Jemen. Antiterror-räden hade sedan planerats av Obamaadministrationen men utfärdades på order av president Donald Trump.

Sammanlagt 14 al-Qaida-terrorister dödades i räden, som även krävde en amerikansk soldats liv och skadade ytterligare tre soldater efter att ett tiltrotorflygplan kraschlandat. USA:s centralkommando, CENTCOM, menar att räden skedde i förebyggande syfte för att stoppa islamistiska terrorattacker i utlandet.

Denna räd utfördes specifikt för att göra det möjligt för oss att samla in den information som vi behövde för att kunna kartlägga denna grupp (al-Qaida, red. anm) bättre, och för att förhindra framtida utländska terroristattacker, säger Pentagons talesperson Jeff Davis.

Lokala uppgifter pekar på att många civila ska ha omkommit i räden, som president Donald Trump beskrev som lyckad. BBC News rapporterar att antalet civila som omkom i räden uppgår till 16, varav en åttaårig flicka vars far, Anwar al-Awlaki, dödades 2011 av USA under Obamas presidentskap.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!