Utrikes

Många civila döda i Trumps första antiterror-räd

Navy Seals

Ett amerikanskt specialförband utförde på direkt order av president Donald Trump en “lyckad” räd mot ett al-Qaida-tillhåll i Jemen i förra veckan, där fler civila än terrorister kan ha omkommit.

Under lördagen slog amerikanska Navy Seals till mot ett al-Qaida-näste i provinsen al-Bayda i centrala Jemen. Antiterror-räden hade sedan planerats av Obamaadministrationen men utfärdades på order av president Donald Trump.
Sammanlagt 14 al-Qaida-terrorister dödades i räden, som även krävde en amerikansk soldats liv och skadade ytterligare tre soldater efter att ett tiltrotorflygplan kraschlandat. USA:s centralkommando, CENTCOM, menar att räden skedde i förebyggande syfte för att stoppa islamistiska terrorattacker i utlandet.

Denna räd utfördes specifikt för att göra det möjligt för oss att samla in den information som vi behövde för att kunna kartlägga denna grupp (al-Qaida, red. anm) bättre, och för att förhindra framtida utländska terroristattacker, säger Pentagons talesperson Jeff Davis.

Lokala uppgifter pekar på att många civila ska ha omkommit i räden, som president Donald Trump beskrev som lyckad. BBC News rapporterar att antalet civila som omkom i räden uppgår till 16, varav en åttaårig flicka vars far, Anwar al-Awlaki, dödades 2011 av USA under Obamas presidentskap.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!