Många civila döda i Trumps första antiterror-räd

publicerad 31 januari 2017
Navy Seals

Ett amerikanskt specialförband utförde på direkt order av president Donald Trump en ”lyckad” räd mot ett al-Qaida-tillhåll i Jemen i förra veckan, där fler civila än terrorister kan ha omkommit.

Under lördagen slog amerikanska Navy Seals till mot ett al-Qaida-näste i provinsen al-Bayda i centrala Jemen. Antiterror-räden hade sedan planerats av Obamaadministrationen men utfärdades på order av president Donald Trump.

Sammanlagt 14 al-Qaida-terrorister dödades i räden, som även krävde en amerikansk soldats liv och skadade ytterligare tre soldater efter att ett tiltrotorflygplan kraschlandat. USA:s centralkommando, CENTCOM, menar att räden skedde i förebyggande syfte för att stoppa islamistiska terrorattacker i utlandet.

Denna räd utfördes specifikt för att göra det möjligt för oss att samla in den information som vi behövde för att kunna kartlägga denna grupp (al-Qaida, red. anm) bättre, och för att förhindra framtida utländska terroristattacker, säger Pentagons talesperson Jeff Davis.

Lokala uppgifter pekar på att många civila ska ha omkommit i räden, som president Donald Trump beskrev som lyckad. BBC News rapporterar att antalet civila som omkom i räden uppgår till 16, varav en åttaårig flicka vars far, Anwar al-Awlaki, dödades 2011 av USA under Obamas presidentskap.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.