Mali utesluts från Afrikanska unionen

publicerad 4 juni 2021
- av Per Nordin
Kuppmakaren och presidenten Assimi Goïta.

På grund av förra veckans militärkupp då Malis övergångspresident, premiärminister och försvarsminister greps och tvingades att avgå så utesluts Mali nu ur Afrikanska unionen. Om inte militären snabbt släpper sitt grepp över landet så kommer även ekonomiska sanktioner att bli verklighet.

Kuppledaren, översten och vicepresidenten Assimi Goita genomförde redan i augusti förra året en militärkupp då den civila regeringen avsattes och en interimsregering tillsattes för att styra landet fram tills valet i februari 2022.

Nu har alltså även interimsregeringen blivit avsatta – genom en ny militärkupp av samme Goita som också utsetts till landets nye president av konstitutionsdomstol.


Annonser:


Talespersoner för Afrikanska unionens medlemsländer kräver i ett gemensamt uttalande att Goita och militären lämnar ifrån sig makten och att en civil regering tillsätts – annars kommer landet pressas med ekonomiska sanktioner.

De närmaste grannländerna menar att militärkupperna i Mali även riskerar att hota regionens arbete med att bekämpa de islamistgrupper som har baser i norra Mali och som därifrån organiserat attentat och attacker mot mål i flera afrikanska länder.

Redan vid den första militärkuppen i augusti fjol så uteslöts Mali ur unionen – men fick komma tillbaka ett par veckor senare efter att Goita försäkrat ledarna om att landet snart ska övergå till ett civilt styre igen.

Mali har efter händelserna även uteslutits från det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.