Mahmoud Abbas: ”Israel har begått 50 förintelser”

publicerad 18 augusti 2022
- av Isac Boman
Mahmoud Abbas är ingen vän av den israeliska staten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under ett statsbesök i Tyskland deklarerade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att Israel sedan 1947 begått ”50 förintelser” i Palestina. Uttalandet har väckt stor vrede bland tyska politiker och beskrivs som ”outhärdligt och oacceptabelt” av förbundskansler Olaf Scholz.

– Om vi ska se på historien så har Israel från 1947 tills i dag begått 50 massakrer i 50 palestinska byar. 50 massakrer, 50 förintelser, svarade den 86-årige presidenten när han under en presskonferens fick en fråga angående 50-årsminnet av palestinska terroristers attack mot OS i München 1972 där elva israeler, fem palestinier och en västtysk polisman dödades.

Uttalandet föll inte i god jord i det Israelvänliga Tyskland krävde oppositionen att den tyske förbundskanslern Olaf Scholz som Abbas besökte ”borde ha kastat ut” den palestinske presidenten.

Snart gick även Scholz ut på Twitter och förkunnade att Mahmous Abbas uttalanden om Israels agerande mot palestinier var ”motbjudande”.

Särskilt för oss tyskar är varje relativisering av Förintelsen outhärdlig och oacceptabel”, skriver han vidare.

Mahmoud Abbas har även tidigare orsakat politiskt ramaskri och panik i Väst efter att ha argumenterat för att de europeiska judeförföljelserna inte berodde på judarnas religiösa övertygelser utan på hur befolkningarna upplevde deras sociala funktion och beteende i samhället.

– Fientligheten mot judar berodde inte på deras religiösa identitet utan på deras sociala funktion i samhället, som förknippas med ocker och bankverksamhet, sa han 2018 och menade att det var detta som låg till grund för förintelsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!