Utrikes

Maduro: USA eldar på upproren i Venezuela

De regeringskritiska upproren i Venezuela påhejas enligt landets president Nicolas Maduro av amerikanska diplomater. Därför skickar han nu tillbaks tre amerikanska diplomater till USA.

”Åk hem och konspirera i Washington”, säger Nicolas Maduro

Den senaste veckan i huvudstaden Caracas har präglats av regeringskritiska protester. Kravallpoliser har svarat på demonstranternas attacker vilket lett till tre personers död.

Maduro har tidigare utfärdat en arresteringsorder mot protestledaren Leopoldo López som han anklagar för att vara en fascist som vill störta Venezuelas demokratiska regering. López meddelade under söndagen att nya protester kommer att hållas, arresteringsordern mot honom till trots.
Kerry oroad
Arresteringsordern fick USA:s utrikesminister John Kerry att reagera. Kerry sade att dessa handlingar “har en avskräckande effekt på medborgarnas rättigheter att uttrycka sin sorg offentligt”.

Kerrys uttalande var droppen som fick bägaren att rinna över för Maduro. I ett tv-sänt tal på söndagskvällen uttryckte han sig tydligt: De tre diplomaterna har 48 timmar på sig att lämna Venezuela.

– Åk hem och konspirera i Washington. … Jag tar inte order från någon i världen. Vi står fast beslutna att försvara vårt land.

Enligt Maduro finns det bevis på att de tre amerikanska diplomaterna deltog i att sabotera en kraftledningscentral i september i fjol. Dessutom ska trion ha mutat venezueliska företag att dra ner på produktionen.

Försökte kuppa Chávez
Det amerikanska regeringsdepartementet förnekar alla anklagelser som riktats mot dem från Venezuela. Istället hävdar man att anklagelserna är grundlösa och falska.

Maduros föregångare, Hugo Chávez, var USA mycket hängivna om att få bort, vilket resulterade i ett misslyckat kuppförsök mot Chávez presidentur. Bakom kuppförsöket låg National Endowment for Democracy (NED), som delvis finansieras av den amerikanska regeringen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!