Ljög om förintelsen – tjänade 150 miljoner

publicerad 12 maj 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Misha Defonseca skrev en bok som handlade om hennes påstådda liv med vargar under förintelsen, men historien var påhittad och nu tvingas hon betala tillbaka de pengar som boken dragit in, rapporterar internationella medier.

”Misha: A Mémoire of the Holocaust Years” som boken heter publicerades 1997 och blev snabbt en bästsäljare. Den har översatts till 18 olika språk och i Frankrike spelades det även in en film som baserades på boken.

Boken är en biografi och handlar om belgiskan Misha Defonseca och hennes liv under förintelsen. I boken står det att Defonseca, som inte är av judisk börd, åkte från Belgien till Tyskland och Polen för att leta efter sina försvunna föräldrar. Under hennes resa påstod hon att hon tvingades stjäla matrester för att inte svälta ihjäl och levde bland en flock med vargar. Hon ska, enligt boken, också ha skjutit ihjäl en tysk soldat.

Om huruvida innehållet i boken verkligen baseras på verkliga händelser har det spekulerats i länge. Misha Defonseca själv påstod först att boken var hennes egna sanning, för att sedan erkänna att boken var en bluff, skriver den brittiska dagstidningen The Guardian.

Domaren uppgav i domen mot Misha Defonseca att han personligen trodde hennes historia var sann men efter att ha sett bevis, som togs fram i en utredning som leddes av flera historieexperter, kunde han inte annat än fastställa att bokens innehåll var ”obestridligt falskt”.

Enligt domen ska Defonseca nu betala tillbaka 150 miljoner kronor som hon vann i en rättstvist om bokens upphovsrätt 2003. Eftersom den allmänna uppfattningen vid den tidpunkten var att boken var sanningsenlig dömde rätten till Misha Defonsecas fördel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!