Lesbos: Vandaliserad kyrka används som toalett av illegala migranter

publicerad 24 maj 2020
- av Per Nordin
Migranter landstiger på den grekiska ön Kos 2015.

Med omkring 50 000 illegala migranter på en ö med blott 90 000 invånare är grekiska Lesbos fortsatt hårt ansatt. Vid sidan av kraftigt ökad kriminalitet rapporteras nu även den lilla staden Morias kyrka användas som toalett.

Enligt lokalbon Makis Pavlellis är lukten i kyrkan ”outhärdlig”. Pavlelis säger även att myndigheterna är medvetna om situationen, men att de inte gör något åt det.

Det är inte första gången som grekisk-ortodoxa kyrkor blir vandaliserade av illegala migranter på Lesbos, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om. Kyrkan som nu används som toalett blev sönderslagen så sent som för några veckor sedan. Förra månaden attackerades även Saint Raphael-kyrkan, som ligger nära ett stort migrantläger.

På Lesbos finns omkring 50 000 illegala migranter, på en ö med bara 90 000 invånare. Sedan migrantkrisen 2015 har ön fått kraftigt ökad kriminalitet och har bland annat varit skådeplats för ett gängkrig mellan två rivaliserande afghanska gäng. Grekisk media har också rapporterat om förstörelsen av tusentals olivträd som migranterna orsakat.

Ungern har bidragit med 30 000 dollar för att hjälpa till att återställa öns förstörda kyrkor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!