Larm om missförhållanden i Qatar

publicerad 18 november 2013

Inför det kommande fotbolls-VM:et som hålls i Qatar 2022 slår människorättsorganisationen Amnesty International larm om hur de som arbetar med att bygga upp infrastrukturen utsätts för övergrepp av arbetsgivare.

Det är i en ny rapport som tagits fram av Amnesty som arbetsgivarnas metoder och tillvägagångssätt synas. Amnesty menar att det internationella fotbollsorganet FIFA nu måste ta sitt ansvar för att komma till rätta med de horribla arbetsvillkoren i Qatar.

– De uppgifter som framkommit tyder på en skrämmande nivå av exploatering inom den qatariska byggnadssektorn. FIFA har en skyldighet att göra det fullständigt klart att inga människorättskränkningar i samband med det förberedande arbetet inför Fotbolls-VM tolereras, säger generalsekreteraren Salil Shetty i ett pressmeddelande.

4 000 kan mista livet
Det är invandrande byggarbetare från låginkomstländer som blir utsatta, främst från länder såsom Bangladesh, Sri Lanka, Filippinerna, Nepal och Pakistan. Qatar är inget undantag när det kommer till utländsk arbetskraft i Arabvärlden, totalt utgör den utländska arbetskraften 94 procent av Qatars jobbsektor.

Fackförbund som tidningen The Guardian citerar uppger att det finns risk att så många som 4 000 migrantarbetare kan omkomma till följd av missförhållandena. Enligt Amnesty är det vanligt att arbetarna bor i smutsiga läger med trånga utrymmen och utan luftkonditionering.

“Rapporten identifierar ett antal fall av kränkningar så allvarliga att de kan utgöra tvångsarbete. Några av de arbetare som intervjuades levde i rädsla för att förlora allt – de hotades med böter och utvisning om de inte dök upp till jobbet, trots att de inte fick betalt för arbetet”, skriver Amnesty International.

FIFA vill “undvika kritiken”
Amnesty International uppmanar nu FIFA till samarbete med qatariska myndigheter och VM-organisatörer för att förhindra fortsatta övergrepp mot migrantarbetare.

FIFA:s president Sepp Blatter sade i förra veckan att det skett framsteg när det kommer till arbetsförhållandena inom byggsektorn i Qatar. Han också anklagats för att inte ta frågan på fullt allvar.

Jag vill undvika den här kritiken om arbetarnas rättigheter, men det är ett annat problem, sade Sepp Blatter under en presskonferens i början av November enligt ESPN.

 

Läs hela rapporten

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!