Lärare jämförde covidvaccin med förintelsen – döms

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 9 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Precis som i många andra länder pressades många tyskar att ta de experimentella vaccinen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En tysk lärare har blivit ålagd böter på 3 000 euro av domstolen Tiergarten i Berlin – detta efter att läraren jämfört Tysklands vaccinationsmandat mot covid-19 med förintelsen. Den 62-årige yrkeshögskoleläraren stod anklagad för “trivialisering” av händelser begångna under andra världskriget.

Läraren hade på internet publicerat en video, där han ändrade det kända nationalsocialistiska mottot “Arbeit macht frei” (Arbete gör dig fri), som fanns på ingångsportarna till många arbets- och koncentrationsläger, till “Impfen macht frei” (Vaccination gör dig fri).

I Tyskland är det olagligt att förneka eller ens sakligt diskutera förintelsen under andra världskriget, samt att trivialisera skeenden och händelser begångna under nationalsocialistiskt styre.

Läraren har i andra publicerade videoklipp även jämfört den tyska regeringens åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset med förintelsen.

Avskedades 2021

Stadsstaten Berlin avskedade läraren i augusti 2021, varpå han tog ärendet till arbetsdomstol. Trots att han erhöll ett avgångsvederlag på 72 000 euro fastställde arbetsdomstolen att Berlin inte längre “kunde förväntas fortsätta att anställa honom”.

Domstolen ansåg vidare att jämförelsen mellan coronavirusvaccin och förintelsen utgör en “trivialisering” och påpekade att alla andra tolkningar (än trivialisering) var “långsökta”.

Lärarens handlingar och domstolens beslut har i Tyskland rönt stort intresse och på nytt väckt diskussion om gränsdragningar för yttrandefrihet och ansvar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!