Läkemedelsjätte betalar mångmiljonbelopp efter mutanklagelser

publicerad 5 september 2022
- av Redaktionen
Bayer AG har betalat flera miljarder i förlikningar.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tyska läkemedelstillverkaren Bayer AG har gått med på att betala 40 miljoner dollar i en förlikning – detta för att slippa bli stämda efter att visselblåsare vittnat om hur företaget mutat läkare och sjukhusansvariga för att få dessa att använda sig av Bayers farliga läkemedel.

Bakgrunden är att den tidigare Bayer-medarbetaren Laurie Simpson under 2005 och 2006 lämnade in två stämningsansökningar mot företaget och anklagade dessa för att ha brutit mot federal amerikansk lagstiftning. Sedan dess har den amerikanska regeringen också varit involverad i processer mot läkemedelsjätten.

Det tyska företaget ska ha brutit mot ”US False Claims ACT” med sina mediciner Trasylol, Avelox och Baycol, enligt det amerikanska justitiedepartementet och bland annat mutat läkare och sjukhuspersonal för att de skulle använda just deras medicin. Bayer ska också ha marknadsfört läkemedlen i andra syften än de varit godkända för och även mörkat de negativa hälsoeffekterna av medicinerna.

Nu står det klart att man nått en förlikning och att Bayer betalar cirka 40 miljoner dollar – varav 11 miljoner dollar till Simpson. Företaget förnekar dock att man har gjort något som helst fel. Istället handlar förlikningen om ett rent ”företagsbeslut”, enligt Bayers talesman Chris Loder.

Trasylol som användes primärt under hjärtoperationer drogs tillbaka från marknaden 2007 efter att en kanadensisk studie visat att läkemedlet sannolikt ökar dödsrisken. Bayer anklagades redan då för att hemlighålla riskerna med medicinen.

Ett år senare skickade Bayer brev till läkare i Europa om incidenter där deras medicin Avelox orsakat lever- och hudskador. Läkemedelsjätten ska också ha marknadsfört Avelox i syften som medicinen inte var skapad för och som inte var ”rimliga”.

2011 var det dags igen. Bayer drog tillbaka kolesterolsänkande Baycol efter rapporter om att läkemedlet lett till 31 dödsfall och orsakat muskelförsvagning hos ett stort antal patienter. Bayer anklagas även för att ha ljugit för amerikanska myndigheter och brutit mot ett 20-tal lagar i syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt på sin medicin.

Sammanlagt har Bayer betalat minst 1,1 miljarder dollar i förlikningar till patienter som behandlats med Baycol och sedan stämt företaget för skador som de menar att läkemedlet orsakat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!