Utrikes

Läcka: Ukraina sponsrade Hillary Clinton med stulna IMF-pengar

Ukrainas president Petro Porosjenko med Internationella valutafondens direktör Christine Lagarde.

Vasily Prozorov som arbetat hos den ukrainska säkerhetstjänsten avslöjar att den tidigare presidenten Petro Porosjenko och oligarken Victor Punchuk kan ha förflyttat pengar från Internationella valutafonden till Hillary Clintons presidentkampanj.

Prozorov arbetade för säkerhetstjänsten under 20 år varav de sista fem som expertkonsult på området antiterrorism innan han flydde till Ryssland 2018. På sin blogg menar han att den ukrainska regimen öppet medverkade till att försöka besegra Donald Trump 2016 och helhjärtat stödde Hillary Clinton.
Den tidigare ukrainske presidenten Petro Porosjenko var fruktansvärt rädd för en republikansk seger och trodde att Donald Trump skulle ändra policyn kring Ryssland, lyfta sanktionerna, minska stödet för Ukraina och frånta Porosjenko sin västerländska maktbas.

Visselblåsaren hävdar att den ukrainska regimen inte bara hjälpte till genom att läcka skadlig information om Trumps kampanjarbetare till Clintons medarbetare, utan också använde pengar från Internationella valutafonden (IMF) för att hjälpa till och finansiera Hillary Clintons kampanj.

Kort efter att Poroshenko kom till makten beviljade IMF ett lån på 17,5 miljarder dollar över fyra år, ett stöd som sedan drogs in efter anklagelser om korruption. Tiotals miljoner dollar av dessa pengar ska ha förts över via banker till företag som sedan skickat dem vidare till konton knutna till Clintonkampanjen.

Trots att Ukraina är ett av de fattigare länderna i Europa så donerades samtidigt mest pengar till Clinton Foundation härifrån, skriver The Gateway Pundit. Exempelvis skänkte stålmagnaten Victor Punchuk mellan 10 och 25 miljoner dollar till stiftelsen.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!