Kvinnlig mördare avrättad i USA

publicerad 13 januari 2021
- av Per Nordin
Lisa Montgomery avrättades under natten till onsdagen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lisa Montgomery mördade 2004 en höggravid kvinna och skar ut barnet ur hennes mage. Under onsdagen blev hon den första kvinna att avrättas federalt i USA sedan 1953.

Att mörderskan skulle avrättas var trots det extremt bestialiska dådet ingen självklarhet då kort innan dödsstraffet skulle verkställas hävdat att kvinnan lider av allvarliga mentala problem och inte kunde ”förstå” skälen till att hon skulle avrättas.

Åklagarsidan valde dock att överklaga beslutet och klockan 01:31 natten till onsdagen så avrättades hon med en dödlig injektion – drygt 13 år efter att hon dömdes för kidnappningen och mordet på Bobbie Jo Stinnett.

Montgomery ströp först ihjäl sitt offer och skar sedan ut fostret ur hennes mage. Noterbart är att barnet faktiskt överlevde.

Skattefinansierade SVT rapporterar att det mellan 1988 och 2019 endast genomfördes tre federala avrättningar i USA – samtliga under George W Bushs presidentskap.

Donald Trump och hans administration har dock verkat för att utdömda dödsstraff också ska verkställas i högre utsträckning än tidigare. Hittills har tio dödsdomar verkställts och ytterligare tre är planerade innan mandatperioden är över den 20 januari.

Undersökningar visar också att det folkliga stödet för dödsstraff har minskat under de senaste åren och att en majoritet av amerikanerna nu anser att livstids fängelse är en bättre lösning för morddömda.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!