Kvinnlig mördare avrättad i USA

publicerad 13 januari 2021
  Lisa Montgomery avrättades under natten till onsdagen.

  Lisa Montgomery mördade 2004 en höggravid kvinna och skar ut barnet ur hennes mage. Under onsdagen blev hon den första kvinna att avrättas federalt i USA sedan 1953.

  Att mörderskan skulle avrättas var trots det extremt bestialiska dådet ingen självklarhet då kort innan dödsstraffet skulle verkställas hävdat att kvinnan lider av allvarliga mentala problem och inte kunde ”förstå” skälen till att hon skulle avrättas.

  Åklagarsidan valde dock att överklaga beslutet och klockan 01:31 natten till onsdagen så avrättades hon med en dödlig injektion – drygt 13 år efter att hon dömdes för kidnappningen och mordet på Bobbie Jo Stinnett.
  Montgomery ströp först ihjäl sitt offer och skar sedan ut fostret ur hennes mage. Noterbart är att barnet faktiskt överlevde.

  Skattefinansierade SVT rapporterar att det mellan 1988 och 2019 endast genomfördes tre federala avrättningar i USA – samtliga under George W Bushs presidentskap.

  Donald Trump och hans administration har dock verkat för att utdömda dödsstraff också ska verkställas i högre utsträckning än tidigare. Hittills har tio dödsdomar verkställts och ytterligare tre är planerade innan mandatperioden är över den 20 januari.

  Undersökningar visar också att det folkliga stödet för dödsstraff har minskat under de senaste åren och att en majoritet av amerikanerna nu anser att livstids fängelse är en bättre lösning för morddömda.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!