MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Kroatien nu med i EU

Kroatien har gått med i EU. Presidenten Ivo Josipovic och hans anhängare gläds - men alla kroater delar inte deras entusiasm över EU-inträdet.

publicerad 1 juli 2013
Kroatien blir EU:s 28:e medlemsland.

Till tonerna av Beethovens klassiska stycke Ode to Joy firade folk ute på gatorna i huvudstaden Zagreb. Det skedde nära två decennier efter att det blodiga inbördeskriget i det forna Jugoslavien upphörde.

– Kroatiens anslutning till den Europeiska unionen är en bekräftelse på att var och en av oss hör till den europeiska demokratiska och kulturella värdegrunden, sade landets president Ivo Josipovic i ett tal.

För drygt tio år sedan fanns det en större entusiasm i Kroatien över att få bli medlemmar i den europeiska eliten. Men med EU:s finansiella problem har lett till att många kroater tänkt om och det blev ett avslaget EU-inträde, rapporterar AP.

Skepsisen mot Kroatiens EU-inträde ledde till att en anti-EU marsch planerades att genomföras under söndagseftermiddagen. Organisationen Occupy Croatia ska enligt AP ligga bakom initiativet.

– Inträdet i EU är ett ekonomiskt folkmord på de människor som lever i vårt land. Det är en union som är skräddarsydd för rika företag och deras politiker, säger gruppen i ett uttalande enligt AP.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend