Kroatien nu med i EU

Kroatien har gått med i EU. Presidenten Ivo Josipovic och hans anhängare gläds - men alla kroater delar inte deras entusiasm över EU-inträdet.

publicerad 1 juli 2013
Kroatien blir EU:s 28:e medlemsland.

Till tonerna av Beethovens klassiska stycke Ode to Joy firade folk ute på gatorna i huvudstaden Zagreb. Det skedde nära två decennier efter att det blodiga inbördeskriget i det forna Jugoslavien upphörde.

– Kroatiens anslutning till den Europeiska unionen är en bekräftelse på att var och en av oss hör till den europeiska demokratiska och kulturella värdegrunden, sade landets president Ivo Josipovic i ett tal.

För drygt tio år sedan fanns det en större entusiasm i Kroatien över att få bli medlemmar i den europeiska eliten. Men med EU:s finansiella problem har lett till att många kroater tänkt om och det blev ett avslaget EU-inträde, rapporterar AP.

Skepsisen mot Kroatiens EU-inträde ledde till att en anti-EU marsch planerades att genomföras under söndagseftermiddagen. Organisationen Occupy Croatia ska enligt AP ligga bakom initiativet.

– Inträdet i EU är ett ekonomiskt folkmord på de människor som lever i vårt land. Det är en union som är skräddarsydd för rika företag och deras politiker, säger gruppen i ett uttalande enligt AP.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.