Utrikes

Kroatien nu med i EU

Kroatien har gått med i EU. Presidenten Ivo Josipovic och hans anhängare gläds - men alla kroater delar inte deras entusiasm över EU-inträdet.

Kroatien blir EU:s 28:e medlemsland.

Till tonerna av Beethovens klassiska stycke Ode to Joy firade folk ute på gatorna i huvudstaden Zagreb. Det skedde nära två decennier efter att det blodiga inbördeskriget i det forna Jugoslavien upphörde.

– Kroatiens anslutning till den Europeiska unionen är en bekräftelse på att var och en av oss hör till den europeiska demokratiska och kulturella värdegrunden, sade landets president Ivo Josipovic i ett tal.
För drygt tio år sedan fanns det en större entusiasm i Kroatien över att få bli medlemmar i den europeiska eliten. Men med EU:s finansiella problem har lett till att många kroater tänkt om och det blev ett avslaget EU-inträde, rapporterar AP.

Skepsisen mot Kroatiens EU-inträde ledde till att en anti-EU marsch planerades att genomföras under söndagseftermiddagen. Organisationen Occupy Croatia ska enligt AP ligga bakom initiativet.

– Inträdet i EU är ett ekonomiskt folkmord på de människor som lever i vårt land. Det är en union som är skräddarsydd för rika företag och deras politiker, säger gruppen i ett uttalande enligt AP.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!